Coreea de Nord a anunţat ieri că vrea să repornească un reactor nuclear oprit în 2007 şi că va putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud şi SUA. Phenianul a precizat că va reamenaja şi va reporni toate instalaţiile complexului său nuclear de la Yongbyon, între care o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi un reactor de cinci megawaţi. Acest reactor este singura sursă de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficientă pentru producerea a patru până la opt bombe. Această decizie este conformă cu intenţia Coreei de Nord de a-şi consolida arsenalul nuclear atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea şi este necesară rezolvării penuriei grave de electricitate, potrivit unui purtător de cuvânt al programului de energie nucleară nord-coreean. Putere nucleară militară de la primul său test din 2006, Coreea de Nord a acceptat în 2007 să îşi întrerupă activităţile atomice, în schimbul unui ajutor economic şi al unor garanţii de securitate. Procesul părea că se respectă după dezactivarea Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008. Dar Phenianul a refuzat permanent inspecţiile la instalaţiile sale şi s-a retras în decembrie 2008 de la negocierile multilaterale cu China, SUA, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud. În 2010, regimul a dezvăluit că lucrează la construirea unui reactor nuclear, oficial pentru folosirea lui civilă, cu uraniu îmbogăţit. Coreea de Nord a testat trei bombe nucleare din 2006, atrăgându-şi de fiecare dată criticile comunităţii internaţionale. Aceasta sugerase în februarie 2012 că vrea să îşi suspende programele nucleare şi testele cu rachetă, după un acord încheiat cu SUA pentru ajutoare alimentare. Acest acord a fost abandonat după un tir ratat în 13 aprilie, care ar fi fost, potrivit experţilor, un test de rachetă balistică disimulat.
INTERDICŢIE LA ATAC Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a emis, ieri, un ordin prin care interzice categoric armatei să deschidă prima focul, pentru a nu da pretext Coreei de Sud şi SUA de a trece imediat la represalii, a relatat, ieri, canalul de televiziune rusesc Vesti-24. În acest context, fostul însărcinat cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Grigori Longvinov, a declarat că Phenianul şi Seulul nu vor începe un război dar conflicte locale nu pot fi excluse. Potrivit diplomatului rus, există încă şanse pentru reluarea dialogului privind dezarmarea nucleară cu regimul nord-coreean. Moscova consideră contraproductivă poziţia unor ţări care se folosesc de situaţia din jurul Coreei de Nord pentru a-şi rezolva obiective de mică anvergură ce le privesc doar pe ele însele, făcând referire la manevrele mixte sud-coreene - americane.
Coreea de Sud, China şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă la anunţul Coreei de Nord privind intenţia de a reporni reactorul nuclear de la Yongbyon. Ministerul sud-coreean de Externe a precizat că ”repornirea reactorului nuclear de la Yongbyon ar fi profund regretabilă”, făcând apel la Coreea de Nord să-şi respecte promisiunile făcute în trecut şi să susţină denuclearizarea Peninsulei Coreene, adăugând că Seulul va continua să urmărească îndeaproape cum evoluează lucrurile. China şi-a exprimat regretul şi a făcut apel la reţinere, în urma anunţului Phenianului. Japonia şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă faţă de anunţul privind redeschiderea reactorului nuclear de la Yongbyon.
DISTRUGĂTOR SUA SUA au poziţionat, în apropierea coastelor Coreei de Sud, un distrugător capabil să intercepteze rachete, a anunţat Washingtonul, care vrea astfel să îşi sublinieze susţinerea pentru Seul în faţa ameninţărilor Phenianului. USS Fitzgerald, care tocmai a participat la manevre militare, a fost trimis în sud-vestul peninsulei, în loc să se întoarcă în portul de staţionare din Japonia. Totodată, SUA vor poziţiona în Oceanul Pacific un radar antibalistic mobil staţionat pe o platformă semiplutitoare, pentru a detecta eventuale rachete lansate de regimul stalinist de la Phenian, afirmă un oficial din cadrul Pentagonului, citat de CNN. Radarul, care operează în frecvenţa X, va fi montat pe o platformă semiplutitoare SBX-1 şi va fi staţionat în largul coastelor Japoniei. Dispozitivul va putea depista şi urmări traiectoria oricărei rachete lansate de Coreea de Nord. Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Yun Byung-se, s-a întâlnit ieri cu secretarul american de Stat, John Kerry, la Washington. Kerry va merge în Asia, săptămâna viitoare, în special în Coreea de Sud. Casa Albă a declarat luni că ”retorica belicoasă a Phenianului nu este însoţită de nicio acţiune militară, nici de o mobilizare la scară mare, nici de poziţionarea forţelor”. Analiştii subliniază că după ultimul val de ameninţări nord-coreene, deşi foarte vehemente, subliniază că Phenianul nu va reacţiona decât în caz de atac militar comis de Seul sau Washington.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că în dosarul nuclear nord-coreean, criza a ajuns deja prea departe.