Coreea de Nord, vinovată de crime împotriva umanităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anchetă ONU

Coreea de Nord, vinovată de crime împotriva umanităţii

Externe 18 Februarie 2014 / 00:00 434 accesări

Coreea de Nord a comis şi comite numeroase crime împotriva umanităţii, subliniază Comisia ONU de anchetă asupra situaţiei drepturilor omului în această ţară, în primul său raport, difuzat ieri, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internaţională. Comisia a fost creată în mai 2013, de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva. Preşedintele Comisiei ONU de anchetă, australianul Michael Kirby, a declarat ieri, după publicarea raportului, că membrii comunităţii internaţionale nu mai pot spune că nu cunosc situaţia, ca scuză pentru a nu acţiona. ”La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, mulţi oameni au spus că nu ştiau. Acum, comunitatea internaţională ştie”, a spus Kirby, referindu-se la crimele împotriva umanităţii denunţate în raport. Comisia apreciază că sute de mii de deţinuţi politici au pierit în lagăre, în ultimii 50 de ani, eliminaţi gradual, prin înfometări provocate intenţionat, muncă forţată, execuţii, tortură, violuri şi refuzul dreptului la reproducere aplicate ca pedepse, avorturi provocate cu forţa şi infanticiduri.

Cei trei jurişti internaţionali care fac parte din comisie au stabilit că numărul de lagăre şi deţinuţi a scăzut, în urma deceselor şi a unor eliberări, dar au estimat că între 80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici sunt deţinuţi, în prezent, în patru lagăre-închisori mari pentru politicieni. Între politicile care constituie crime împotriva umanităţii, potrivit definiţiilor dreptului internaţional, comisia enumeră exterminări, asasinate, sclavie, torturi, violuri, avorturi provocate cu forţa şi alte violenţe de natură sexuală, persecutări din motive politice, religioase, rasiale şi în funcţie de sex, transferuri forţate de populaţie, dispariţii şi acte inumane provocând în mod deliberat foamete în mod prelungit. Raportul menţionează, pentru anii '90, politici utilizate împotriva unor populaţii înfometate, pentru a susţine sistemul politic, ştiind că aceste decizii agravau foametea şi moartea unei mari părţi a populaţiei. Comisia pune în discuţie răspunsul inadecvat, în ultimii ani, din partea comunităţii intenaţionale faţă de aceste crime şi solicită ca membrii comunităţii internaţionale să accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord. Cei trei jurişti din cadrul Comisiei nu au putut să viziteze Coreea de Nord, în pofida faptului că au solicitat acest lucru. Ei au intervievat, în numeroase ţări, fugari şi martori, în vederea întocmirii acestui raport de 372 de pagini. Sute de oficiali ar putea să fie vinovaţi de încălcarea drepturilor omului şi crimele împotriva umanităţii comise în Coreea de Nord. Întrebat despre numărul de persoane care ar putea să fie învinovăţite pentru crimele comise în Coreea de Nord, Michael Kirby a răspuns că ar putea exista sute, subliniind că numărul 1 nord-coreean, Kim Jong-un, are, de asemenea, o mare parte de responsabilitate. El propune crearea de către ONU a unei structuri care să continue să înregistreze încălcările şi să pregătească mijloacele prin care să fie traşi la răspundere cei care se fac vinovaţi de comiterea acestor încălcări. SUA au afirmat ieri că raportul ONU prezintă, în mod clar şi fără echivoc, realitatea brutală a încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

OPOZIŢIE CHINEZĂ China s-a declarat, ieri, împotriva unei sesizări a Curţii Penale Internaţionale (CPI), de către Consiliul de Securitate al ONU, asupra unor crime împotriva umanităţii de care Coreea de Nord a fost acuzată. China a reacţionat înainte de publicarea oficială a raportului comisiei, dezaprobând în avans sesizarea CPI. ”Nu am văzut personal acest raport, dar poziţia noastră cu privire la acest subiect este clară, problemele referitoare la drepturile omului este necesar să fie soluţionate pe calea unui dialog constructiv, pe picior de egalitate”, a declarat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Taguri articol


12