VARĂ CU PROBLEME Oficialii de la Seul au decis, ieri, oprirea a două reactoare nucleare şi au amânat punerea în funcţiune a altuia, pentru înlocuirea unor cabluri şi piese cu certificate de conformitate false, achiziţionate de funcţionari corupţi. În total, zece din cele 23 de reactoare sud-coreene sunt scoase din funcţiune, ridicând temeri privind o penurie de electricitate în timpul verii, atunci când aparatele de aer condiţionat vor funcţiona la capacitate maximă. Comisia de Siguranţă şi Securitate Nucleară din Coreea de Sud (NSSC) a demarat o amplă investigaţie, urmărită cu atenţie de comunitatea internaţională.
Energia nucleară acoperă peste 35% din cererea naţională de electricitate în Coreea de Sud. Ambele reactoare închise, unul de la centrala Kori şi unul de la centrala Wolsong, au o capacitate de 1.000 de MW. Centrala nucleară de la Kori este situată la circa 320 de kilometri la sud-est de Seul, iar cea de la Wolsong, la circa 280 de kilometri distanţă de capitală. Ancheta preliminară a arătat că în 2008 au fost livrate sectorului nuclear piese cu certificate false în valoare de şase miliarde de woni, circa 5,35 milioane de dolari. Oficialii sud-coreeni au refuzat să facă public numele producătorilor de cabluri şi piese neconforme cu documentaţia oficială. Se estimează că înlocuirea tuturor echipamentelor cu probleme ar putea dura până la patru luni. Vârful penuriei de electricitate s-ar putea înregistra în luna august, cea mai caldă în Coreea de Sud, autorităţile pregătind deja un plan de reducere a consumului atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali. Coreea de Sud va intra în sezonul estival cu o producţie de electricitate de 77.000 de MW, sub cererea naţională de 79.000 de MW.
SIGURANŢA POPULAŢIEI Din păcate, sectorul nuclear sud-coreean a fost zguduit în ultimii ani de o serie de probleme grave, opriri forţate şi cazuri de corupţie care au zdruncinat încrederea opiniei publice, deja subminată după catastrofa de la Fukushima, în Japonia, din 2011. Anul trecut, opt furnizori au fost acuzaţi că au falsificat certificate de conformitate pentru mii de componente. Acestea nu erau legate direct de producţia nucleară şi nu prezentau niciun risc, însă autorităţile de la Seul au dispus o inspecţie a întregului său parc nuclear şi înlocuirea tuturor pieselor achiziţionate sau furnizate fraudulos. Luna aceasta, şase ingineri nucleari şi furnizori au fost condamnaţi pentru corupţie, la pedepse cuprinse între opt luni şi doi ani de închisoare. Coreea de Sud intenţionează să se doteze cu încă 16 reactoare nucleare, până în 2030.