Coreea de Sud a promis, ieri, o ripostă violentă în cazul unei provocări din partea Coreei de Nord, cu ajutorul SUA, pe fondul tensiunilor puternice cu Nordul. Preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye, a discutat ieri dimineaţă cu oficiali militari de rang înalt şi cu ministrul Apărării. SUA au anunţat ieri că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22, după bombardierele B-52 şi B-2, în cadrul manevrelor americano - sud-coreene organizate pe fondul tensiunilor intense cu regimul nord-coreean. Cele două avioane Raptor F-22 au ajuns duminică în Coreea de Sud, pentru a participa la exerciţiile anuale Foal Eagle, care vor dura până la 30 aprilie.
Peninsula Coreeană este teatrul unui nou episod cu invective şi ameninţări, începând din decembrie, când Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune considerată de SUA şi Seul un tir de rachetă balistică. Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenând adoptarea la începutul lui martie a unor noi sancţiuni ONU. Coreea de Nord a ameninţat luna aceasta că va anula armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţii militare comune sud-coreeano - americane. Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, dar şi de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, ameninţând cu lovituri împotriva insulelor americane Guam şi Hawaii, în Pacific. Phenianul a anunţat sâmbătă că se află în stare de război cu Seulul. Cele două Corei sunt în mod teoretic în război, având în vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.
De decenii, Peninsula Coreeană este afectată regulat de intensificări bruşte ale tensiunilor, care urmează aproape întotdeauna aceeaşi schemă, şi anume proferarea unor ameninţări tot mai feroce de către Phenian, urmate de o coborâre a tonului şi revenirea la calm. În acest stadiu, unii experţi îndepărtează atât o calmare subită a tonului, cât şi un război deschis, care ar fi pierdut clar de Coreea de Nord. Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a prezidat, duminică, o reuniune a Comitetului Central al Partidului Muncii. Comitetul a decis că ”dreptul Coreei de Nord de a deţine arme nucleare trebuie înscris în lege iar arsenalul său trebuie ameliorat calitativ şi cantitativ”.
DOVEZI ASCUNSE Coreea de Nord ascunde minuţios toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentând suspiciunea că foloseşte un nou model de bombă cu uraniu puternic îmbogăţit, a anunţat cotidianul ”The Washington Post”. Citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului şi experţi în armament, cotidianul explică faptul că efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate extraordinar şi că puţine urme radioactive au scăpat în atmosferă. SUA au anticipat testul nuclear şi l-au supravegheat îndeaproape, pentru a strânge reziduurile ce ar fi dezvăluit componentele bombei. Or, în zilele ce au urmat exploziei, captatorii americani şi sud-coreeni nu au reuşit să depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale în niciuna dintre cele 120 de staţii de supraveghere din apropiere de locul testelor nucleare sau în direcţia vântului. Un avion japonez a înregistrat, pentru scurt timp, un nivel ridicat de izotop radioactiv, xenon-133, dar acest fenomen nu a fost convingător. Absenţa datelor concrete în urma testelor sugerează o tentativă deliberată a Coreei de Nord de a împiedica eliberarea în atmosferă a unor gaze revelatoare. În primele sale două teste nucleare se crede că Phenianul a folosit plutoniu extras din stocurile pe care ţara le-a acumulat în anii \'90, afirmă cotidianul. Dar în cazul reuşitei unui test de bombă cu uraniu, aceasta ar confirma că Phenianul a dus la bun sfârşit o a doua procedură care conduce la fabricarea de arme nucleare prin folosirea resurselor sale abundente de uraniu natural şi a unei noi tehnologii de îmbogăţire, potrivit ”Washington Post”.
PREMIER NOU ÎN NORD Coreea de Nord a anunţat, ieri, nominalizarea lui Pak Pong-ju în postul de premier, o funcţie pe care acesta a mai ocupat-o dar din care a fost destituit în 2007, aparent cu scopul împiedicării unor reforme economice pe care le-a întreprins. Pak Pong-ju, în vârstă de 74 de ani, un expert în domeniul economic, a fost învestit în cadrul sesiunii anuale a Parlamentului, înlocuindu-l pe Choe Yong-rim.