Coreea de Sud şi China fac front comun împotriva sancţiunilor dure

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Sud şi China fac front comun împotriva sancţiunilor dure

Externe 14 Octombrie 2006 / 00:00 672 accesări

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a analizat, vineri, un proiect de rezoluţie american ce prevede sancţiuni împotriva Coreei de Nord, dar care exclude explicit recurgerea la forţă. Textul invocă dispoziţiile Capitolului VII din carta Naţiunilor Unite, care conferă Consiliului de Securitate putere de acţiune sporită, inclusiv în domeniul militar, dar şi articolul 41 din acest capitol, care prevede exclusiv măsuri care nu implică utilizarea forţei armate. Această formulare reprezintă o concesie făcută Chinei, aliat fidel al Coreei de Nord, care nu a dorit decît invocarea articolului 41.

China s-a opus propunerii americane, motivînd că este prea dură, dar s-a declarat de acord cu un text ce se referă strict la programele nucleare şi balistice ale regimului nord-coreean. Pentru a calma îngrijorarea Chinei, Statele Unite au acceptat ca limbajul folosit de textul rezoluţiei să fie unul restrictiv în ceea ce priveşte sancţiunilor militare şi al inspecţiilor. China s-a declarat îngrijorată că inspecţiile internaţionale ale cargourilor nord-coreene ar reprezenta o ingerinţă în afacerile comerciale ale ţării.

La rîndul său, Coreea de Sud a încercat să detensioneze situaţia. Vineri, ministrul sud-coreean al Apărării, Yoon Kwang-Ung, a liniştit opinia publică mondială asupra capacităţilor nucleare ale vecinilor de la nord, care ar avea nevoie de cîţiva ani buni pentru a construi rachete capabile să transporte dispozitive nucleare. Oficialul de la Seul a reiterat că ţara sa nu aspiră să devină putere nucleară. Coreea de Sud şi China par să creeze un front comun în faţa Statelor Unite. Preşedintele sud-coreean Roh Moo-hyun a sosit, vineri, la Beijing, pentru o întîlnire cu omologul său chinez Hu Jintao. Întîlnirea era prevăzută înainte de anunţul Coreei de Nord privind testul nuclear. Roh Moo-hyun şi Hu Jintao vor încerca să găsească metodele eficiente de rezolvare a crizei nucleare.

Reuniunea intervine în timp ce la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, cei cinci membri permanenţi, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, plus Japonia, sînt în pline consultări asupra unor posibile sancţiuni economice şi comerciale împotriva Coreei de Nord. Statele Unite şi Japonia fac eforturi în direcţia adoptării de sancţiuni dure, în timp ce China şi Rusia şi-au exprimat rezerve, blocînd aria de aplicare a măsurilor propuse. De altfel, Guvernul Japoniei a aprobat, vineri, aşa cum anunţase anterior, o serie de sancţiuni unilaterale împotriva Coreei de Nord, inclusiv un embargo total asupra importurilor.

Informaţii imprecise despre programul nuclear nord-coreean

Eforturile diplomatice americane de a evita testul atomic efectuat de regimul de la Phenian au fost sortite eşecului pe fondul lipsei de informaţii ale serviciilor secrete. Rapoartele serviciilor secrete americane arătau că oficialii de la Phenian nu reuşiseră să se doteze cu arme nucleare, iar planurile privind posibilitatea efectuării unui test nu au fost tratate cu seriozitate. Oficiali americani afirmă că existau cel puţin zece probleme referitoare la precizia informaţiilor ce proveneau din Coreea de Nord, aceste probleme afectînd eforturile administraţiei de la Washington de a face faţă situaţiei.

Serviciile de spionaj americane au fost criticate în ultimii ani pentru incapacitatea de a preveni comiterea atacurilor de la 11 septembrie 2001, pentru evaluarea eronată a arsenalului de care dispunea regimul Saddam Hussein sau pentru că nu au putut anticipa testele nucleare efectuate de India şi Pakistan, în 1998. De asemenea, spionii americani nu au reuşit să afle că regimul de la Phenian urma să testeze la 4 iulie 2006 şapte rachete balistice.

Criză acută de electricitate

Coreea de Nord se confruntă cu o criză acută de electricitate, aprovizionarea cu energie electrică fiind întreruptă seara la ora 21.00 pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia capitalei, potrivit unor imagini din satelit prezentate de administraţia americană. Imaginile au fost prezentate presei de către secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, iar acestea dezvăluie un contrast major între nord şi sud, statul sud-coreean fiind puternic luminat, în special în jurul marilor oraşe. Oficialul american a arătat presei aceste imagini pentru a demonstra cît de înapoiat economic este regimul de la Phenian şi cît de oprimat este poporul nord-coreean.



12