Coreea de Sud şi-a lansat prima rachetă spaţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Sud şi-a lansat prima rachetă spaţială

Monden 26 August 2009 / 00:00 394 accesări

Centrul spaţial Goheung, aflat 475 kilometri la sud de Seul, şi-a trecut în palmares lansarea cu succes a primei rachete sud-coreene, ce transportă un satelit de cercetare. Cinci minute mai tîrziu, după decolarea la ora 17.00 (21.00, ora României), al doilea etaj al lansatorului KSLV-1 (Korea Space Launch Vehicle-1) s-a separat de primul etaj, potrivit televiziunii naţionale. Acţiunea, inuiţial prevăzută pentru miercurea trecută, fusese amînată din cauza unor probleme informatice. Racheta va plasa pe orbită un satelit de cercetare de o sută kilograme, de fabricaţie sud-coreeană. Proiectul de punere pe orbită a satelitului, cu o rachetă construită împreună cu specialişti ruşi, a fost amînată de şapte ori din 2002.

Şi NASA a anunţat, ieri, amînarea cu 24 de ore a lansării spre Staţia Spaţială Internaţională a navetei Discovery, programată iniţial pentru marţi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Formaţiuni noroase, ploi şi furtuni, pe o rază de circa 36 de kilometri în jurul Centrului Spaţial Kennedy de la Cape Canaveral din statul Florida, au împiedicat decolarea navetei spaţiale Discovery. NASA va încerca să lanseze naveta americană astăzi, la ora locală 01.10 (05.10 GMT). Naveta spaţială va transporta şapte astronauţi, printre care se numără şi o femeie, Nicole Stott, care îl va înlocui, pentru trei luni, pe colegul său Tim Kopra, aflat la bordul Staţiei Spaţiale din luna iulie. Naveta va transporta, totodată, mai multe tone de materiale, hrană şi piese pentru staţie. Printre altele, Discovery va transporta un congelator pentru conservarea rezultatelor cercetărilor efectuate la bordul staţiei, dar şi o bandă de alergare. Avînd, din mai, şase astronauţi la bord, în loc de trei, a devenit dificilă programarea unei şedinţe de exerciţii fizice pe singura bandă de alergare care există pe Staţia Spaţială. Banda de alergare a fost botezată Stephen Colbert, după numele unui cronicar şi actor de comedie popular în SUA, în urma unui sondaj realizat de NASA.

După o misiune de 13 zile, Discovery va aduce pe Pămînt mai multe echipamente defecte de pe Staţia Spaţială. După misiunea Discovery, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, ce marchează sfîrşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea staţiei va fi finalizată. În octombrie 2010 vor expira contractele celor circa 1.200 de angajaţi care lucrează pentru misiunile celor trei navete spaţiale americane. Staţia este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de SUA şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Taguri articol


12