Coregrafa Stela Cocârlea, în slujba francofoniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coregrafa Stela Cocârlea, în slujba francofoniei

Cultură 10 Iulie 2010 / 00:00 561 accesări

Coregrafa Stela Cocârlea consideră că nimic din ceea ce i se întâmplă nu este întâmplător. Pasionată de mişcare şi de dans, fosta balerină a Teatrului „Oleg Danovski” nu-şi găseşte locul decât în spaţiul artelor. Din toamna anului 2009, dăruita artistă semnează spectacolele pe care Alianţa Franceză Constanţa (AFC) le realizează în cadrul amplelor manifestări care promovează francofonia.

Momentul artistic creat de Stela Cocârlea cu prilejul celei de-a XIX-a ediţii a Salonului Internaţional de Bandă Desenată a deschis seria unui lung şir de colaborări cu AFC. „Spectacolul a fost foarte bine primit de reprezentaţii Ambasadei Franţei la Bucureşti, de reprezentanţii Ambasadei Belgiei la Bucureşti, dar şi de artiştii invitaţi. Aceasta a fost prima acţiune comună, o mare parte dintr-un proiect care a continuat cu ocazia Zilelor Francofoniei, din martie, şi cu prilejul Sărbătorii Muzicii, din iunie. Pentru noi, acestea sunt două mari evenimente prin care facem cunoscută francofonia”, a subliniat directorul general al AFC, Aneta Puşcaşu.

„Noi nu suntem artişti, suntem profesori, dar, cu toate acestea, nimic nu ne împiedică să simţim când un lucru este deosebit. Succesele acestor spectacole sunt date de intenţiile bune cu care pornim la drum şi din dorinţa de pune în valoare nişte momente speciale din existenţa noastră”, a precizat, la rândul său, directorul Cursuri AFC, Marinela Mitrenga.

Colaborarea Stelei Cocârlea cu Alianţa Franceză a început în urmă cu mai mulţi ani, când artista semna coregrafia spectacolului-colaj „Bonjour Princesse”, inclus în cadrul Zilelor Francofoniei. Momentul artistic care îmbina baletul clasic cu dansul modern, muzica, poezia şi teatrul i-a avut în distribuţie pe regretatul actor Vasile Cojocaru, pe actriţele Nina Udrescu, Diana Cheregi şi Mirela Pană, alături de muzicieni şi dansatori de renume ai spaţiului tomitan. Realizat în registru european, prin documente de epocă - jurnale, memorii şi discursuri politice - spectacolul a fost conceput ca un omagiu adus francofonilor români intraţi în eternitate, precum: Martha Bibescu, Elena Văcărescu, Anne de Noailles.

Taguri articol


12