Corespondent ”New York Times” sechestrat în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corespondent ”New York Times” sechestrat în Afganistan

Externe 21 August 2014 / 00:00 398 accesări

Meseria de jurnalist devine tot mai periculoasă, cu atâtea zone de conflict imprevizibile, dificil de acoperit. După vestea șocantă a decapitării unui jurnalist american în Irak, ieri s-a aflat că și corespondentul la Kabul al ”New York Times” (NYT) are probleme. Acestuia i s-a interzis, în urma unui articol despre alegerile prezidenţiale afgane, să părăsească Afganistanul, începând de marţi, printr-o decizie a justiţiei afgane anunţată de ziarul american şi condamnată de Washington. Matthew Rosenberg, corespondentul NYT în capitala afgană de trei ani, a fost convocat marţi de procurorul general din Afganistan şi i s-a comunicat interdicţia de a părăsi ţara. Rosenberg a publicat, marţi, un articol în care afirmă că ”figuri guvernamentale afgane puternice discută despre crearea unei comisii guvernamentale temporare în vederea ieşirii din impasul de după alegerile prezidenţiale afgane”. Afganistanul este paralizat din punct de vedere politic încă de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, urmat de al doilea tur, în iunie, care nu a reuşit să departajeze, dincolo de orice îndoială, între rivalii Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani.

Diplomaţia americană a reacţionat puternic faţă de măsura luată împotriva jurnalistului de la NYT. ”Suntem profund tulburaţi de acţiunile procurorului general afgan şi de această interdicţie de călătorie ce pare că a fost aplicată şi îndemnăm Guvernul afgan să respecte libertăţile fundamentale de exprimare şi ale presei”, a denunţat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. Ea a dat asigurări că ”departamentul supraveghează situaţia şi se află în contact cu NYT”.

SUA sunt profund implicate în Afganistan, atât militar, cât şi politic, după ce au intervenit, i-au îndepărtat de la putere pe talibani, în 2001, şi l-au instalat pe actualul preşedinte Hamid Karzai. Pentru a îndepărta riscurile instabilităţii în această ţară, cei doi pretendenţi la succesiunea lui Karzai, Abdullah şi Ghani, au semnat la începutul lui august, în prezenţa secretarului american de stat, John Kerry, un acord în vederea formării unui Guvern de uniune naţională, indiferent cine va fi învingătorul în alegerile prezidenţiale. Cei doi rivali s-au angajat totodată să accepte rezultatele scrutinului, în urma auditării în curs a celor 8,1 milioane de voturi exprimate. Însă acest audit complex avansează foarte încet, iar riscurile unui dezacord între cei doi rivali persistă. Washingtonul a declarat că un preşedinte învestit şi reprezentanţi ai Guvernului acestuia pot fi prezenţi la Summitul NATO din Ţara Galilor, în perioada 4-5 septembrie.



12