Corespondenţe de pe fregata „Regele Ferdinand“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În marş spre Golful Aden

Corespondenţe de pe fregata „Regele Ferdinand“

Eveniment 18 Septembrie 2012 / 00:00 441 accesări

Corespondentul de pe fregata „Regele Ferdinand“, lt. cdor. Mihai Egorov, ofiţerul de relaţii publice al fregatei pe timpul participării acesteia la operaţia împotriva pirateriei navale, Atalanta, a transmis primele corespondenţe în ţară. „Plecată din Portul Constanţa miercuri, 12 septembrie, fregata „Regele Ferdinand“ a navigat pe 13 septembrie, prin trei mări - Marea Neagră, Marea Marmara şi Marea Egee - tranzitând strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Echipa de pe puntea de navigaţie a demonstrat că este bine pregătită pentru misiune, traversarea strâmtorilor turceşti efectuându-se în siguranţă şi fără a avea pilot la bord. Activităţile de la bordul navei se desfăşoară conform planului, în acest moment nava navigând prin arhipelagul grecesc, în marş spre Marea Mediterană“, a transmis lt. cdor. Mihai Egorov.

ÎN ARHIPELAGUL GRECESC „După tranzitarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, fregata „Regele Ferdinand“ şi-a continuat marşul spre primul port, pentru refacerea capacităţii operaţionale şi instruire de specialitate pentru operaţiuni antipiraterie, asigurând şi suportul informaţional în cadrul operaţiei Active Endeavour. Programul de instruire a militarilor care fac parte din echipajul fregatei doar pentru această misiune a continuat cu diferite ateliere de specialitate, urmate de un exerciţiu general pe navă pentru rolul de abandon. Vineri, 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci, preotul Dumitru Argatu a oficiat o slujbă de sfinţire a apei, urmată apoi de sfinţirea compartimentelor navei şi a elicopterului Puma Naval aflat la bord, pentru ca acest binom navă-elicopter să-şi îndeplinească toate misiunile în siguranţă. Având binecuvântarea „părintelui” aflat la bord, fregata Regele Ferdinand şi-a continuat slalomul prin arhipelagul grecesc, siguranţa navigaţiei fiind asigurată de ofiţerii de cart ai navei şi ajutoarele acestora. Toate, bineînţeles, supravegheate îndeaproape de ofiţerul secund şi comandantul navei“, a precizat lt. cdor. Mihai Egorov în ultima corespondenţă.

LUPTĂ ÎMPOTRIVA PIRATERIEI Operaţia Atalanta a fost lansată, în decembrie 2008, de Uniunea Europeană, în acord cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Prin Centrul de Conducere Operaţională de la Northwood (UK), navele au misiunea de descurajare, prevenire şi reprimare a actelor de piraterie şi a jafurilor armate pe coasta somaleză şi monitorizarea activităţilor de pescuit pe coastele somaleze. Până în prezent, Consiliul de Securitate al UE a decis să susţină această operaţie până în decembrie 2014. Alături de navele sub comandă UE, în Golful Aden mai desfăşoară acţiuni de securitate maritimă nave din China, Federaţia Rusă, India, Japonia şi Iran.



12