DISTINCŢII Momente deosebite pentru autorităţile locale din Medgidia, care au inclus în galeria cetăţenilor de onoare ai municipiului alte trei nume extrem de importante pentru comunitate: ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, şi profesorul universitar Kemal Karpat, ridicând la 15 numărul celor care au primit astfel de distincţii. Cei trei au fost „unşi” drept cetăţeni de onoare în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local Medgidia, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea imaginii Medgidiei. Din păcate, la ceremonia acordării titlului de cetăţean de onoare a fost prezent doar ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pentru că celelalte două personalităţi au absentat din motive obiective, unul din cauza unor probleme medicale, iar celălalt, pentru că se află la un Congres în Statele Unite ale Americii.
LEGĂTURI Născut la Medgidia, Titus Corlăţean a declarat că este extrem de onorat pentru această distincţie, pentru că reprezintă o întoarcere la locurile natale. „Parcursul meu politic şi diplomatic este rezultatul unei bune pregătiri şcolare pe care am avut-o la Medgidia”, a spus Corlăţean, care a mai afirmat că acest titlu îl şi obligă, deopotrivă: „Voi ajuta Medgidia din toate punctele de vedere, în special la proiectele privind dezvoltarea localităţii.” La rândul său, deşi nu a putut fi prezent din cauza unei afecţiuni medicale, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a declarat că se simte legat de Medgidia din toate punctele de vedere. „În afara faptului că sunt senator de Medgidia, pe aceste meleaguri, în anii ‘80, am făcut primele mele cercetări arheologice ca şi conducător de şantier. Pe de altă parte, oamenii din Medgidia m-au făcut să mă simt un model pentru ei. Este o onoare şi un privilegiu să fiu cetăţean de onoare al acestui municipiu”, a spus Haşotti. În fine, profesorul dr. Kemal Karpat, născut la 1924, în localitatea Armutlu (azi Turda), lângă Babadag, este legat de Medgidia deoarece aici a studiat la seminarul teologic musulman. Deşi, iniţial, îl chema Kemal Hasim, din respect faţă de istoria patriei natale (România), la obţinerea cetăţeniei turceşti, Kemal Hasim îşi alege ca nume de familie simbolul neamului românesc Karpat/Carpati. Kemal Karpat este cel mai mare istoric şi un renumit scriitor dat de Medgidia şi cunoscut în toată lumea academică.
SIMPOZION După şedinţa festivă a Consiliului Local, aleşii s-au mutat în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu”, unde filiala Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, în colaborare cu Primăria Medgidia, masa rotundă cu tema „Importanţa tătarilor în fondarea şi dezvoltarea municipiului Medgidia”. Evenimentul s-a înscris în seria manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor Municipiului. Cu această ocazie, conducerea UDTTMR a declarat că „Medgidia are un loc aparte în inima tătarilor şi asta pentru că aici a fost dintotdeauna unul din centrele importante ale tătarilor din Dobrogea”. Potrivit datelor istorice, prima atestare documentară a Medgidiei datează din 2 septembrie 1856, numele oraşului fiind dat în onoarea sultanului Abdul Medgid.