Cornel Agop a plecat în corul îngerilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cultura constănţeană, din nou în doliu

Cornel Agop a plecat în corul îngerilor

Cultură 05 Aprilie 2011 / 00:00 1341 accesări

Lumea culturală-artistică tomitană este, din nou, în doliu. La câteva zile de la trista veste că directorul Bibliotecii Judeţene, dr. Liliana Lazia, s-a stins din viaţă, coristul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Cornel Agop, a plecat şi el, grăbit, într-o altă lume, la numai 42 de ani. Artistul a lăsat în urmă o familie îndurerată, o soţie singură şi un copil extrem de iubit, de opt ani, căruia îi aniversase ziua de naştere în ultima duminică a lui martie. De mai bine de două decenii, Cornel Agop a slujit-o cu dăruire pe muza Eutherpe din corul teatrului liric constănţean, participând la toate premierele şi turneele instituţiei. Niciun semn şi nicio suferinţă fizică nu anticipau nenorocirea absurdă: o simplă înghiţitură de mâncare i-a fost fatală, în seara de sâmbătă, iar medicii au constatat decesul: asfixie mecanică.

Ultimul drum, la Teatru. La vârsta de doar 42 de ani, Cornel Agop mai avea încă multe de oferit melomanilor constănţeni. De curând, publicul îl văzuse pe scenă în „Văduva veselă”, de Franz Lehar, iar cei mici l-au regăsit, la sfârşitul lunii martie, în „Soldăţelul de plumb”, de Capoianu. Colegii săi sunt şi acum în stare de şoc, pierderea fiind ireparabilă. Ieri, la ora amiezii, se aflau la căpătâiul lui, la Casa Albastră, iar astăzi, îl vor conduce pe ultimul drum. Slujba religioasă va fi oficiată, de la ora 12.00, de protoereul Avedis Mandalian, a cărui „mâna dreapta” a fost la Biserica Armenească, iar apoi, cortegiul funerar se va deplasa pe itinerariul stabilit de familie. Conducerea Teatrului „Oleg Danovski” a propus ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie depus, pentru jumătate de oră, în instituţia în care el şi colegii lui au primit aplauzele publicului, sosirea fiind programată în jurul orei 13.00. În acest loc, colegii şi melomanii îi pot aduce un pios omagiu. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Central.

Regrete. „Ne-a luat prin surprindere un necaz atât de mare, deoarece Cornel era persoana care trebuia să stea printre oameni tot timpul. Era una dintre cele mai plăcute, mai calde, mai atente, mai politicoase, mai muncitoare persoane, niciodată cu pretenţii, tot timpul zâmbitor, tot timpul binevoitor. Nu-mi vine să cred că nu o să-l mai văd. Era unul dintre oamenii pe care-mi făcea plăcere să îi întâlnesc în teatru. Era un om bun, un artist care făcea orice rol, mic sau mare, cu drag. Cred că era printre singurii de felul acesta”, a spus, cu mâhnire, directorul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

„Când am venit eu aici, în 1996, Cornel Agop era unul dintre oamenii de bază ai instituţiei. Era un foarte bun profesionist şi coleg. Avea toate calităţile unui om extraordinar. E o pierdere ireparabilă. Nu ne găsim cuvintele pentru această tragedie”, a spus maestrul de cor Adrian Stanache.

Artiştii şi comunitatea armeană, în doliu. Membru al comunităţii armene din Constanţa, Cornel Agop a fost şi un slujitor al bisericii. „Îl cunosc pe Cornel de aproape 30 de ani. A fost un om extraordinar, un suflet deosebit, un armean iubit şi respectat de toată lumea. A fost mâna mea dreaptă în oficierea tuturor slujbelor religioase, un om de caracter, devotat, harnic. E o durere mare pentru noi”, a spus părintele Avedis Mandalian.

Şi pentru colegii de scenă, tristeţea e incomensurabilă. „A fost un foarte bun coleg, un corist deosebit şi un suflet extrem de nobil. E omul pe care nu l-am auzit niciodată să gândească şi să vorbească urât de cineva. Era un foarte bun om de scenă, foarte talentat, foarte fericit pentru familia pe care o realizase şi extrem de mândru de copilul lui. Era omul care detensiona orice situaţie. Dumnezeu să-i dea tărie şi putere familiei”, şi-a exprimat regretul, în numele colegilor, un om cu care a împărţit aplauzele publicului.



12