Corneliu Porumboiu, preşedinte al juriului de scurtmetraj, la Festivalul de la Sarajevo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corneliu Porumboiu, preşedinte al juriului de scurtmetraj, la Festivalul de la Sarajevo

Cultură 22 Iulie 2009 / 00:00 425 accesări

Regizorul Corneliu Porumboiu va fi preşedintele juriului ce va acorda premiul pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo (12-20 august). Alături de regizorul român, din juriu mai fac parte: Dylan Leiner, vicepreşedinte Sony Pictures Classics (divizia de producţie şi achiziţii) şi Eva Vezer, director al Hungarian Film Union. Corneliu Porumboiu a cîştigat, anul acesta, premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard de la Cannes, pentru pelicula „Poliţist, adjectiv\". Pentru primul său film, „A fost sau n-a fost?\", Porumboiu a primit Camera d\'Or la Cannes, în 2006. De altfel, „A fost sau n-a fost?\" a deschis ediţia cu numărul 12 a Festivalului de la Sarajevo, cunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa Centrală şi de Est, la care au participat, de-a lungul timpului, personalităţi precum Kevin Spacey, Hugh Hudson şi Charlie Kaufman.

Premiul de scurtmetraj la Festivalul de la Sarajevo implică nominalizarea la distincţia echivalentă Academiei Europene de Film. România are, de altfel, cineaşti care o reprezintă şi în secţiunile competiţionale ale festivalului. Filmul „Constantin şi Elena\" de Andrei Dăscălescu, distins cu premiul pentru debut la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), participă în competiţia de documentar a Festivalului Internaţional de la Sarajevo. Astfel, la Sarajevo, filmul care spune povestea de iubire a celor doi bunici ai regizorului va avea premiera regională în capitala Bosniei şi Herţegovinei. „Constantin şi Elena\", o coproducţie România-Spania, spune povestea unui cuplu căsătorit de 54 de ani, care locuieşte într-un sat din nord-estul României. Constantin este un veteran de război, cu toate că avea doar 19 ani, în 1945. Elena a crescut la mănăstire, unde a învăţat să ţeasă, să scrie poezii şi să cînte. S-a întors la familia sa la vîrsta de 15 ani şi de atunci (timp de aproape 62 de ani), a ţesut mii de covoare şi carpete, care se pot găsi în aproape toate casele din împrejurimi.

Filmul a primit, în 2008, premiul pentru debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam. Andrei Dăscălescu, regizorul şi producătorul documentarului, a lucrat cu Francis Ford Coppola şi Walter Murch la filmul „Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth\", cea mai recentă producţie a celebrului regizor american. Cunoscut monteur şi inginer de sunet, Andrei Dăscălescu a fost, de-a lungul timpului, premiat pentru propriile sale scurtmetraje şi fotografii. Alături de filmul lui Dăscălescu, la Sarajevo vor mai fi proiectate titluri precum „Anyone/Iko\" (Bosnia & Herţegovina, 2009), „Fata Morgana\" (Ungaria, 2008) şi „Cooking History\" (Slovacia/ Republica Cehă, 2009). Totodată, proiectele „Toată lumea din familia noastră\", de Radu Jude şi „Marţi, după Crăciun\", de Radu Muntean, participă la piaţa de coproducţii CineLink, care va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo. Cele două proiecte participă la piaţa de coproducţii alături de alte cinci filme din Turcia, Bulgaria, Israel, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

Filmul „Amintiri din Epoca de Aur\", produs şi scris de Cristian Mungiu, va deschide cea de-a 15-a ediţie a festivalului

Proiectul „Toată lumea din familia noastră\", produs de Hi Film, a cîştigat, în martie, premiul „Best Pitch\" la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia. Filmările la producţia „Toată lumea din familia noastră\", care are un buget de 650.000 de euro, urmează să înceapă în vara lui 2010, în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. „Toată lumea din familia noastră\" va fi regizat de Radu Jude, după un scenariu pe care acesta îl semnează împreună cu Corina Sabău.

Noul proiect al lui Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun\", pentru care regizorul va începe filmările în noiembrie, a primit o finanţare de 250.000 de euro de la agenţia de publicitate McCann Erickson şi agenţia de media Optimedia. „Marţi, după Crăciun\", produs de Multimedia Est, va fi realizat după un scenariu scris de regizorul Radu Muntean, împreună cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Potrivit reprezentantei Multimedia Est, Miruna Jovin, producătorii au strîns deja 641.000 de euro din bugetul total de 930.000 de euro al filmului. Proiectul a primit, anul acesta, o finanţare de aproximativ 324.500 de euro din partea Centrului Naţional al Cinematografiei.

La piaţa de coproducţii CineLink va mai participa şi proiectul de lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen\". În plus, România este reprezentată de Iulia Rugină, în cadrul proiectului „Sarajevo, City of Film\", care reuneşte mai mulţi artişti din centrul şi estul Europei, care lucrează la o peliculă turnată în capitala Bosniei. Rugină a regizat filmul „Museum of Broken Relationships\", al cărui scenariu îl semnează. Filmul, turnat între 4 şi 6 mai, la Sarajevo, va fi prezentat la festival, în august.

De asemenea, zece tineri artişti români participă la Sarajevo Talent Campus, care oferă workshop-uri pe teme legate de industria filmului. Astfel, participă la program, din partea României, regizorii Cătălin Muşat, Eva Pervolovici, Mara Trifu, scenariştii Alexandra Safriuc, Ana Agopian, Carmen Dîrvariu, Crăiţa Ioana Nanu, Filip-Iosif Columbeanu, actorul Edgar Nistor şi producătorul Andrada Romagno. Sarajevo Talent Campus reuneşte 80 de participanţi din Europa Centrală şi de Est şi se desfăşoară pe toată perioada festivalului. Totodată, filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur\", produs şi scris de Cristian Mungiu, va deschide cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo. „Amintiri din Epoca de Aur\" a fost produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de acesta, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu. Filmul va fi prezentat pe 12 august, în deschiderea festivalului, care va dura pînă pe 20 august. La proiecţie va participa Mungiu, precum şi majoritatea regizorilor care semnează proiectul.



12