Corturi în Piaţa Maidan şi proteste antiguvernamentale la Kiev

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corturi în Piaţa Maidan şi proteste antiguvernamentale la Kiev

Externe 21 Februarie 2016 / 17:11 679 accesări

Aproximativ 100 de activişti naţionalişti ucraineni au instalat corturi în centrul Kievului şi îndeamnă la înlăturarea Guvernului pro-occidental pe care l-au ajutat să ajungă la putere, în urma unor proteste sângeroase, în urmă cu doi ani, relatează AP. Alţi aproximativ 200 de protestatari antiguvernamentali li s-au alăturat duminică în Piaţa Independenţei, mai bine cunoscută sub numele de Maidan.

Numeroase persoane au venit în piaţă să depună flori şi să aprindă lumânări în memoria victimelor protestelor violente care au durat mai multe luni şi l-au determinat pe fostul preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici să fugă în Rusia, pe 21 februarie 2014. Cu o zi înainte de fuga lui Ianukovici, peste 50 de persoane au fost ucise de lunetişti. În pofida faptului că numeroşi locuitori ai Kievului sunt dezamăgiţi de actualul Guvern, condus de Arseni Iaţeniuk, puţini susţin îndemnuri la o nouă revoluţie. ”Ţara are nevoie de reforme şi de un nivel de trai mai bun, nu de o nouă revoluţie. Ne-am săturat de ele”, a declarat Andrei Pogoniailo, un om de afaceri. Demonstranţi naţionalişti ucraineni au atacat, sâmbătă, două sedii ale unor bănci ruseşti, la Kiev, în marja unor manifestaţii care marcau doi ani de la protestele violente ce au condus la îndepărtarea de la putere a regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici. Manifestanţi au aruncat cu pietre în ferestrele unor sedii ale Alfa Bank şi Sberbank şi au avariat mobilier şi echipamente din interior. De asemenea, protestatarii au vandalizat sediul de birouri al holdingului celui mai mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov.

Cei doi ani care au urmat protestelor violente de la Kiev au fost marcaţi de evenimente tragice pentru ucraineni. După îndepărtarea regimului pro-rus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, în februarie 2014, Rusia a anexat, în luna următoare, peninsula ucraineană Crimeea. La puţin timp după aceea, un conflict armat a izbucnit în estul ţării, soldat de atunci şi până în prezent cu peste 9.000 de morţi. Nivelul de trai al majorității ucrainenilor a scăzut dramatic, în urma deprecierii monedei şi din cauza inflaţiei. Iar ţara s-a adâncit în confruntări politice între lideri pro-occidentali şi scandaluri de corupţie care amintesc de practicile regimului de dinainte de aceste proteste violente. Coaliţia pro-occidentală condusă de premierul Arseni Iaţeniuk şi-a pierdut, joi, majoritatea în Parlament, după ce Partidul Samoponici a anunţat că se retrage de la putere. De asemenea, Partidul Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko a anunţat miercuri că părăseşte coaliţia. În urma acestor plecări, din coaliţie mai fac parte Partidul Solidaritatea al preşedintelui ucraiean, Petro Poroşenko, şi Frontul Popular al lui Iaţeniuk. Premierul a anunţat joi că va încerca să aducă Partidul Radical în coaliţie, în vederea formării unei noi majorităţi, potrivit Ukrinform.

Popularitatea lui Poroşenko a scăzut semnificativ, în contextul în care tot mai mulţi ucraineni cred, potrivit unui sondaj publicat în decembrie de Gallup, că şeful statului a eşuat în a duce la îndeplinire obiectivele mişcării de protest care l-a adus la putere, în 2014. Cota popularităţii preşedintelui ucrainean a scăzut la 17%, cu mult sub cea de 28% pe care o avea predecesorul său pro-rus Viktor Ianukovici înainte să fie îndepărtat de la putere, potrivit acestui sondaj.

Citește și:

Șevcenko va fi antrenor secund la naționala Ucrainei

Rusia reduce bugetul apărării, pentru a combate criza economică

„Conflictul din Ucraina a afectat profund 580.000 de copii în estul ţării“

A demisionat procurorul general al Ucrainei

Rusia a dat în judecată Ucraina, pentru datorii

Situația se agravează în Ucraina

Trei militari ucişi în 24 de ore, în estul Ucrainei

Taguri articol


12