Corupţia conduce la moarte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corupţia conduce la moarte

Externe 30 Mai 2007 / 00:00 495 accesări

China şi Japonia sînt afectate, zilele acestea, de scandaluri de corupţie. Chiar dacă cele două mari puteri tratează în mod diferit flagelul corupţiei, soarta celor acuzaţi de însuşire de bani contra favoruri a avut acelaşi deznodămînt nefericit.

Presa niponă a denunţat, marţi, responsabilitatea premierului conservator Shinzo Abe, la o zi de la sinuciderea ministrului Agriculturii, acuzat de corupţie. Presa îi reproşează lui Abe că “a ignorat apelurile pentru demisia ministrului”, inclusiv pe cele ale propriei tabere. Toshikatsu Matsuoka, de 62 de ani, s-a sinucis luni, din cauza unor scandaluri de corupţie legate de finanţarea partidului său. A scris şase bilete de adio unor asociaţi politici, inclusiv premierului Abe, după care s-a spînzurat, cu cîteva ore înainte de a compărea în faţa unei comisii parlamentare care ancheta rolul său în scandalul de corupţie legat de o licitaţie dubioasă. O nouă sinucidere a avut loc marţi, în cadrul aceluiaşi scandal de corupţie. Shinichi Yamazaki, de 76 de ani, fost şef al unei agenţii guvernamentale pentru gestiune forestieră, s-a sinucis în parcarea reşedinţei sale de la Yokohama, în apropiere de Tokyo. Doi responsabili ai agenţiei forestiere J-Green fuseseră arestaţi săptămîna trecută, în cadrul anchetei referitoare la o licitaţie dubioasă ce îl viza şi pe ministrul Agriculturii. Două comitete de sprijin electoral al lui Toshikatsu Matsuoka ar fi primit mai multe milioane de yeni din partea unui grup de firme de construcţii şi lucrări publice, care ulterior au cîştigat licitaţia lansată de J-Green. Valul de sinucideri este stînjenitor pentru premierul Abe, la două luni înainte de un scrutin pentru Senat, considerat crucial.

În China, fostul director al Agenţiei de reglementare în domeniul medicamentelor şi produselor alimentare a fost condamnat la moarte, marţi, pentru corupţie. Zheng Xiaoyu, de 63 de ani, al cărui proces a început la 16 mai, a fost găsit vinovat de un tribunal din Beijing pentru că a primit mită şi pentru că nu şi-a îndeplinit îndatoririle. Acuzat că a primit 6,4 milioane de yuani (620.000 de dolari) mită de la companii farmaceutice, acesta a fost demis în iunie 2005, după opt ani la conducerea Agenţiei de reglementare în domeniul medicamentelor şi produselor alimentare, unde înfiinţase un sistem de autorizare a medicamentelor controversate. O societate implicată în scandalul de corupţie, Kongliyuan Group, a obţinut autorizaţie pentru 277 de medicamente, majoritatea antibiotice ce aduceau profituri. Partidul Comunist şi-a intensificat campania anticorupţie în aşteptarea viitorului Congres din toamnă şi a Jocurilor Olimpice din 2008.



12