„Corupția și incompetența afectează funcționarea administrației publice“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Candidatul PNL la Camera Deputaților Bogdan Huțucă

„Corupția și incompetența afectează funcționarea administrației publice“

Politică 07 Noiembrie 2016 / 16:59 2419 accesări

Fostul prefect Bogdan Huțucă este pe prima poziție în lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților

Fostul prefect Bogdan Huțucă este pe prima poziție în lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților

Bogdan Huțucă (primul din dreapta) face parte dintr-o echipă de profesioniști pe care PNL Constanța vrea s-o trimită în Parlament

Bogdan Huțucă (primul din dreapta) face parte dintr-o echipă de profesioniști pe care PNL Constanța vrea s-o trimită în Parlament

Cotidianul „Telegraf” continuă campania de prezentare a candidaților liberali din Constanța la alegerile parlamentare, care vor avea loc în 11 decembrie. În această ediție, prezentăm un interviu cu unul dintre cei mai buni oameni din finanțele constănțene, Bogdan Huțucă. Acesta candidează de pe prima poziție în lista PNL pentru Camera Deputaților. Fost prefect de Constanța, Huțucă este absolvent al Facultății de Finanțe, Credite, Contabilitate din cadrul ASE București și al unui masterat în Administrație Publică la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța. Bogdan Huțucă și-a început activitatea profesională în 1991, în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală Eforie. În perioada 2005 - 2007 a ocupat funcția de subsecretar de stat, iar între 2007 și 2013 a fost director executiv în cadrul ANAF Constanța. Din 2013 și până în 2016 a ocupat funcția de director general în cadrul Ministerului Finanțelor Publice.

Reporter (Rep.): De ce candidați?

Bogdan Huțucă (B.H.): Propunerea de a candida a sosit într-un moment potrivit. Dezvoltarea mea profesională, mai ales în ultimii 12 ani, s-a derulat într-un ritm care m-a surprins și pe mine. Totul s-a întâmplat natural și, deși nu mi-am propus să ocup anumite funcții, am avut șansa de a fi promovat într-o succesiune de poziții de management. În finanțe ești pus zi de zi în fața unor situații care îți testează limitele și capacitatea de a manageria probleme complexe. Poate și această experiență m-a îndemnat să răspund pozitiv unei noi provocări personale. Desigur, este totodată o onoare și o mare responsabilitate să mă aflu pe primul loc pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie. În schimbul încrederii colegilor mei, ofer întreaga mea pricepere și implicare.

Rep.: Cum v-aţi caracteriza în câteva cuvinte? Ați putea spune că vă bazați pe un set de atuuri care vă reprezintă?

B.H.: Este greu să vorbești despre tine, acest lucru ar trebui să fie în sarcina altora. O să încerc totuși să conturez două idei. În primul rând, mă percep ca pe o persoană responsabilă. În toate funcțiile de conducere pe care le-am ocupat în decursul anilor mi-am asumat responsabilitatea propriilor acțiuni, dar și pe cele ale angajaților. Atunci când particip la un proiect în care cred, implicarea mea este totală, iar rezultatele sunt pe măsura implicării. În al doilea rând, mă asigur întotdeauna că am o atitudine corectă și consider că mereu am ceva de învățat. Pe aceste principii mi-am bazat întreaga carieră în finanțe și consider că aceleași principii îmi vor servi, dacă voi fi ales, și în Camera Deputaților.

Rep.: În ce măsură credeți că experiența dvs. profesională vă va ajuta în activitatea parlamentară?

B.H.: Cunosc foarte bine structurile guvernamentale și parlamentare, prin natura experienței de care v-am vorbit anterior. Un exemplu concludent: în calitate de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală am participat - în momentele-cheie ale aderării României la Uniunea Europeană - la armonizarea legislației naționale privind domeniul fiscal cu legislația comunitară. Pe de altă parte, în calitate de director general în Ministerul Finanțelor Publice m-am implicat în elaborarea strategiilor fiscal-bugetare, aplicabile și astăzi în România în diverse forme. Cunosc foarte bine legislația financiar-bugetară, dar mai ales știu unde ar trebui schimbată pentru a da o gură de oxigen mediului privat, pentru a elimina din haosul birocratic și pentru a direcționa așa cum trebuie fondurile către instituțiile publice.

Rep.: Care este prima problemă pe care doriți să o rezolvați pentru județul Constanța din postura de deputat?

B.H.: Am deja în lucru un obiectiv: scăderea poverii fiscale asupra angajaților și angajatorilor printr-un sistem corect de deduceri și credite fiscale. Banca Mondială spune clar că, în România, ne confruntăm cu o povară fiscală majoră pe muncă, manifestată prin creșteri abrupte la nivelul veniturilor mici. Cu alte cuvinte, românii care câștigă puțin ajung să plătească mai mult la stat. Intenționez să ofer soluții credibile pentru eliminarea capcanelor sărăciei în care se află angajații români. Cred că putem să scoatem la alb economia neagră și să descurajăm munca la negru numai dacă, în același timp, dăm șansa angajaților și angajatorilor să se dezvolte natural, prin facilități fiscale. Consider că reproiectarea sistemului actual de deduceri de bază ar compensa total obligațiile privind impozitul pe venit la salariații ce obțin venituri sub un anumit nivel. Acesta va fi unul dintre primele proiecte pe care le voi prezenta Comisiei de Buget din Camera Deputaților în calitate de parlamentar.

Rep.: Actualul Parlament are, în momentul de față, o imagine nu tocmai bună. Ce ar trebui să facă noul Legislativ pentru a scăpa de această „moștenire“?

B.H.: Corupția și incompetența din mediul politic afectează modul cum funcționează administrația publică. Este simplu. Fără să arăt cu degetul, pot să identific sute de cazuri în care, cu bunăvoință și competență, putem rezolva probleme majore din sistem, mai ales în județul Constanța. Cu toții ar trebui să înțelegem că rolul parlamentarului este acela de a reprezenta corect cetățenii și de a iniția legi bune. Nu putem să schimbăm totul peste noapte, dar cred că un prim pas ar fi să dăm șansa oamenilor competenți, integri și noi să ocupe această funcție. Dacă românii vor continua să conteze pe același profil și tipar de parlamentar, din obișnuință sau lipsă de interes, sistemul se va autoperpetua. Schimbarea clasei politice începe cu fiecare dintre noi, trebuie doar să avem încredere, să fim atenți și activi, să continuăm reforma în Justiție și lupta determinată împotriva corupției.

Rep.: De ce ar trebui să voteze locuitorii judeţului candidații PNL Constanţa?

B.H.: Reprezentăm o echipă care promovează, în primul rând, competența și integritatea. Electoratul constănțean ar trebui să fie foarte atent pe cine votează și împotriva cui va vota. Dacă sunt importante criteriile integrității, competenței, experienței și bunei-credințe, atunci votul lor se va îndrepta natural către lista noastră de candidați, o listă în covârșitoare majoritate nouă, o listă cu 50% femei pe locurile eligibile, o listă cu oameni onești și foarte bine pregătiți profesional.

Rep.: Ce doriți să le transmiteți constănțenilor?

B.H.: Schimbarea începe cu noi înșine. Informați-vă atent și mergeți la vot duminică, 11 decembrie.

Citește și:

„Fără corupţie, fără clientelism politic, fără căpuşe în viaţa publică!“

„Nu mai merge politica făcută pe genunchi, cu soluții de ultim moment“

„Județul Constanța este bogat, cu multe oportunități, dar puțin atractiv“

„Ne trebuie un cadru legislativ mai clar pentru profesia de navigator“

„O mare durere pentru constănțeni este lipsa unui spital regional“

„Prioritățile mele sunt legate de protecţia mediului în Constanţa“

„Cetățenii vor reînnoirea clasei politice. Voi contribui la această schimbare“

„Dacă nu vă place actuala clasă politică, schimbați-o!“

Cine sunt oamenii noi cu care PNL Constanța se prezintă în alegeri



12