Corupţie la Colegiul “Titulescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Flagrant pe holul liceului

Corupţie la Colegiul “Titulescu”

Eveniment 13 Octombrie 2011 / 00:00 2775 accesări

“INTERVENŢII” O profesoară de economie din cadrul Colegiului „Nicolae Titulescu” din Medgidia a fost reţinută marţi după-amiază de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Oamenii legii spun că profesoara Emilia Mărculescu ar fi pretins şi ar fi primit de la mama unei liceene suma de 300 de lei, pentru a o favoriza pe fiica acesteia în obţinerea unui certificat de competenţă profesională. Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii septembrie, cadrul didactic i-ar fi cerut bani în repetate rânduri unei eleve din ultimul an de liceu, pentru a-i întocmi acesteia proiectul la specialitatea Contabilitate, necesar la finalul clasei a XII-a şi „pentru a-i asigura succesul la testarea profesională de la finele anului prin intervenţii în cadrul Comisie de examinare”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis ieri de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Oamenii legii spun că Emilia Mărculescu ar fi abordat-o luni pe elevă reproşându-i acesteia faptul că nu i-a oferit încă cei 300 de lei şi „ameninţând-o că, dacă în cursul zilei de 11 octombrie nu îi va aduce suma stabilită, nu se va putea prezenta la examenul de bacalaureat”, conform unui comunicat dat publicităţii de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) – Serviciul Teritorial Constanţa.

FLAGRANT Oamenii legii spun că mama elevei a depus o plângere la Poliţie împotriva cadrului didactic, cazul ajungând în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. A doua zi, ofiţerii DGA Constanţa, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au pus la cale flagrantul. Oamenii legii spun că Emilia Mărculescu a fost reţinută pe holul Liceului Nicolae Titulescu imediat după ce a primit suma de 300 de lei, banconetele fiind marcate cu inscripţia „MITĂ”. După acţiunea anchetatorilor, cadrul didactic a fost escortat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru audieri. Pe numele suspectei a fost emisă o ordonanţă de reţinere de 24 de ore. „Precizăm că eleva face parte dintr-un grup de 18 elevi cărora profesoara le-a promis că le realizează proiectele, favorizându-i totodată şi în cursul anului la materia Contabilitate. Dintre toţi aceşti tineri, numai doi nu au oferit suma solicitată de profesoară”, se mai precizează în comunicatul de presă remis de DGA – Serviciul Teritorial Constanţa. Profesoara susţine că este nevinovată: „Nu am cerut mită!”, a declarat aceasta ieri după-amiază, în timp ce era adusă pentru audieri la sediul Parchetului. Cadrul didactic este cercetat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au formulat ieri pe numele suspectei o propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Câteva ore mai târziu, judecătorii au respins propunerea de arestare a procurorilor şi au dispus cercetarea profesoarei în libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Aseară, Curtea de Apel Constanţa a respins recursul procurorilor. Anchetatorii spun că, în situaţia în care profesoara nu va fi suspendată şi se va întoarce la catedră, există riscul ca alţi elevi cărora Emilia Mărculescu le-ar fi solicitat diverse sume de bani să-şi retragă plângerile.

REACŢIA ISJ CONSTANŢA Cazul a intrat şi în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, care a trimis la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia o comisie formată din inspectorii de specialitate pe discipline tehnice şi inspectorii de sector. „Rolul comisiei este de a verifica, din nou, legalitatea desfăşurării examenului de obţinere a certificatului de competenţe, în condiţiile în care cadrul didactic reţinut a făcut parte din acea comisie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ, Maria Moga. Ea a adăugat că date privind componenţa comisiei de anul trecut de la examenul de certificare a competenţelor, susţinut în orice unitate de învăţământ cu profil tehnologic, precum şi date despre metodologia de desfăşurare a examenului au fost trimise, la solicitatea procurorilor, Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. „În nota pe care am primit-o din partea conducerii unităţii de învăţământ, în care ni se aducea la cunoştinţă cazul, se specifică faptul că profesoara ar fi primit suma respectivă de bani pentru a-i ajuta pe elevi la realizarea proiectului de certificare a competenţelor profesionale nivel III. În condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu a emis, încă, normele de derulare a examenului şi nici temele, profesoara nu avea cum să-i ajute pe elevi la realizarea proiectului”, a adăugat Maria Moga. Cum inspectorul şcolar general al ISJ, prof. dr. Aliss Andreescu, lipseşte din ţară, instituţia nu a putut emite, momentan, un punct de vedere referitor la măsurile pe care le va lua pe viitor, şi dacă profesoara se va întoarce la catedră. Aparent, în Legea Educaţiei sau în regulamentul ISJ nu există nicio prevedere care să împiedice un cadru didactic anchetat pentru fapte de corupţie şi cercetat în stare de libertate să se întoarcă la catedră pe durata desfăşurării anchetei.

Răzvan MIHĂILESCU, Anca - Adina JITARU



12