Jurnaliștii britanici de la BBC și ”The Guardian” au făcut o investigație comună, descoperind că renumita companie constructoare de automobile Rolls-Royce, emblematică pentru opulența regală a Marii Britanii, a plătit intermediari corupţi pentru a câştiga contracte în 12 ţări, printre care Brazilia, Azerbaidjan, Iran, Nigeria sau Arabia Saudită, informează Digi24. Producătorul a făcut plăţi secrete de milioane de dolari unor agenţi aflați în cele mai corupte ţări din lume. Mita a dat rezultate și Rolls-Royce a câştigat, numai în India, o comandă de aproape jumătate de miliard de euro din partea MinisteruluiApărării. Reprezentanții Rolls-Royce, un imperiu de 13 miliarde de lire sterline, nu neagă acuzaţiile.
În India, jurnaliştii au descoperit că Rolls-Royce i-a oferit 10 milioane de lire sterline unui traficant de arme, prin intermediul companiilor controlate de acesta. Intermediarul şi-ar fi folosit influenţa pe lângă directorul unei alte firme de armament, care a negociat vânzarea unor avioane către Guvernul Indiei. Aparatele de zbor erau echipate cu motoare Rolls-Royce, iar câştigarea contractului i-ar fi adus producătorului britanic 400 de milioane de lire sterline. Presupusul intermediar al Rolls-Royce a fost arestat şi apoi eliberat din lipsă de dovezi. Investigaţia în posibilele fapte de corupţie de la Rolls-Royce continuă însă, iar o anchetă paralelă a fost deschisă şi în SUA. Presupusul agent are însă legături puternice nu doar cuRolls-Royce, ci cu mai-marii politicii britanice. A fost fotografiat primind un premiu pentru afacerile sale de la premierul Theresa May. A donat 1,6 milioane de lire sterline liberal-democraţilor din Marea Britanie şi e consultant al liderului acestui partid.
În Brazilia, Rolls-Royce a oferit mită pentru a câştiga un contract de 100 de milioane de dolari la compania petrolieră de stat Petrobras, de numele căreia se leagă un alt scandal de corupţie, care a ajuns până la fostul preşedinte Dilma Roussef. Documentele analizate de BBC arată cum unul dintre presupuşii intermediari aiRolls-Royce ar fi recunoscut în faţa autorităţilor că plăţile secrete au mers către mai multe persoane, iar el ar fi primit peste 200.000 de dolari. Autorităţile britanice au anunţat în 2012 că investighează practicile Rolls-Royce în Indonezia şi China, pentru ca un an mai târziu să apară acuzaţiile de dare de mită şi corupţie, iar ulterior dosarul să fie extins la afacerile din alte ţări. Sursele judiciare ale BBC spun că, în prezent, 30 de anchetatori verifică dacă Rolls-Royce s-a folosit de agenţi neînregistraţi pentru a da mita.
Un scandal similar acestuia a vizat contractele câştigate de producătorul de tehnică militară BAE Systems, însă în 2006 Guvernul lui Tony Blair a închis dosarul, sub pretextul că pune în pericol securitatea naţională a Marii Britanii. Scandaluri similare, cu mite şi intermediari din străinătate, au apărut şi la Siemens, Airbus şi TyssenKrupp.