Zeci de lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa (BCCO), jandarmi, comisari ai Gărzii Financiare, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au controlat, la sfîrşitul săptămînii trecute, 30 de „magazine de vise” din judeţele Constanţa şi Tulcea, care comercializează substanţe psihotrope. Acţiunea a avut loc după aproape două săptămîni de documentare şi a vizat identificarea tuturor magazinelor etnobotanice în care se vînd produse ce conţin THC (tetrahidrocannabinol) - substanţă care, conform Legii 143/2000, este un drog de risc. Verificările s-au desfăşurat în intervalul orar 19.00 - 04.00, autorităţile luînd în vizor magazine din staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti şi Vama Veche, dar şi din Constanţa şi Tulcea. Oamenii legii spun că într-un spaţiu comercial de profil din Mamaia, „Weed Shop”, au fost descoperite 13 plicuri (în total 6,5 grame) care conţineau THC. Ofiţerii BCCO Constanţa au întocmit dosar penal pe numele lui Alexandru Ionuţ Săpunaru, de 20 de ani, din Ovidiu, vînzător la magazinul amintit, pentru trafic de droguri de risc şi pentru punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2 alin. 1 şi art. 5 din Legea 143/2000, cu pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani.
Într-un magazin din Constanţa, “Tice Shop”, situat pe strada Mihai Viteazu, ofiţerii de la Antidrog au găsit expuse la vînzare patru pliculeţe de aprox trei grame, precum şi două ţigarete confecţionate artizanal care conţineau THC. Asociatul unic şi administratorul societăţii, Cătălin Grigoruţă, de 40 de ani, din Constanţa, precum şi Andrei Mihai Şutoiu, de 26 de ani, vînzător, sînt cercetaţi penal tot pentru trafic de droguri de risc şi pentru punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri. Ancheta este coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa. Activitatea celor două firme a fost suspendată pe o perioadă de trei luni, întrucît comisarii Gărzii Financiare au constatat că nu s-au emis bonuri fiscale pentru sumele încasate, iar reprezentanţii magazinelor nu au putut prezenta documente legale de provenienţă pentru unele dintre produsele comercializate.
Reamintim că Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a anunţat, luna trecută, că Direcţia Juridică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a finalizat proiectul prin care se propune scoaterea în afara legii a unor substanţe psihotrope, iar documentul va fi promovat spre adoptare în cel mai scurt timp. Potrivit MAI, plantele cu efect euforizant care se vînd în “magazinele de vise” nu sînt incluse în legea privind traficul şi consumul ilicit de droguri. Magazinele care comercializează diferite plante cu efect psihotrop s-au înmulţit în ultima vreme, iar în unele cazuri, acestea sînt amplasate la mai puţin de 100 de metri de licee. Preţul \"drogurilor false\" a scăzut recent, pentru a-i atrage pe tineri. Dacă la început, cînd abia apăruseră magazinele, un amestec de extracte de plante costa 40 de lei, acum costă 25 de lei. Astfel de substanţe pot fi cumpărate şi de pe Internet. Medicii spun că, în ultima perioadă, numărul tinerilor care au ajuns la spital intoxicaţi cu astfel de substanţe a crescut îngrijorător. În Germania, Franţa, Marea Britanie sau Polonia, consumul ierburilor cu efect psihoactiv a fost declarat ilegal.