Costineştiul îşi aşteaptă turiştii cu maldăre de gunoaie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Focar de infecţie pe plajă

Costineştiul îşi aşteaptă turiştii cu maldăre de gunoaie

Justiție 09 August 2013 / 00:00 680 accesări

Nu există locuitor al României care să nu fi auzit de staţiunea Costineşti, care şi-a căpătat încă de pe timpul comunismului renumele de „staţiunea tineretului”. Timp de mulţi ani a fost paradisul tinerilor, locul plin de farmec unde începeau cele mai frumoase poveşti de iubire. Sub clar de lună, turiştii se adunau pe plajă, cântau, spuneau poezii în jurul focurilor de tabără, într-o atmosferă caldă şi prietenoasă. Timp de zeci de ani, Costineşti s-a aflat în topul locaţiilor turistice de pe litoral. Nici acum nu este codaş la acest capitol, însă vremurile s-au schimbat şi foarte puţine lucruri mai amintesc de staţiunea de altădată. Hoteluri, restaurante sau terase celebre în anii comunişti au rămas doar istorie. Multe dintre ele zac uitate de proprietari şi sunt adevărate focare de infecţie, care nu fac decât să strice imaginea staţiunii. În acest sens, Ministerul Turismului a propus ca proprietarii clădirilor şi terenurilor dezafectate din zone turistice să fie amendaţi, dar până în prezent nu s-a realizat acest lucru.

CONTROALE MIXTE Ieri însă, inspectori ai Direcţiei de Control din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean de Mediu Constanţa au efectuat un control, după ce au fost sesizaţi cu privire la maldărele de gunoi care zac în staţiune, pe alei, pe stradă şi pe plajă, care nu amintesc cu nimic de staţiunea tineretului de altădată. „Suntem veniţi în tabără la Costineşti şi avem un proiect care se desfăşoară în cea mai mare parte pe plaja de la Obelix şi nu ne place deloc cum arată, de aceea am făcut şi o sesizare. Este o problemă foarte mare cu gunoaiele din zonă şi suntem dezamăgiţi că sunt depozitate peste tot”, a declarat reprezentantul Uniunii Studenţilor din România, Loredana Urzică. Peisajul găsit de inspectori a fost unul dezolant, care nu face deloc cinste Costineştiului. Terenurile controlate aparţin societăţii BTT SA, iar pe acestea sunt atât clădiri dezafectate, deţinute de unele societăţi comerciale, cât şi unele date în folosinţă. La doi paşi de prosoapele turiştilor de pe plajă, lângă o clădire insalubră ce aparţine unei societăţi comerciale, zeci de deşeuri împânzeau zona, ceea ce făcea ca mirosul să fie greu de suportat. După doar câţiva metri, alte grămezi de resturi, inclusiv menajere, au transformat o porţiune de plajă într-o adevărată groapă de gunoi şi într-un focar de infecţie. O altă locaţie, aceleaşi probleme. Tot în apropierea plajei din Costineşti, pe aleea de promenadă, foste căsuţe care găzduiau cu ani în urmă sute de turişti zac acum nelocuite şi nefolosite, întregind tabloul deprimant. Inspectorii nu s-au oprit însă aici. Controlul a continuat şi pe alte terenuri din staţiune, unde au fost depistate gunoaie.

DEŞEURI LA TOT PASUL Un lucru este cert: deşeuri la tot pasul, alei pline de cioburi, de pet-uri şi ambalaje, grămezi de iarbă tăiată, lipsa tomberoanelor pentru gunoi şi multe maşini parcate pe spaţiul verde. Chiar dacă neregulile constatate sunt multe, cei vinovaţi sunt greu de găsit. Vina se aruncă de la unul la altul şi nimeni nu se consideră responsabil pentru igienizarea spaţiilor. „Societăţile care au închiriate spaţii sunt obligate să întreţină terenurile şi să încheie un contract cu o firmă de salubrizare”, a declarat administratorul de gestiune al BTT, Tudor Bătărigă. De partea cealaltă, unul dintre administratorii unei societăţi, Camelia Lis, îl acuză pe reprezentantul BTT de faptul că nu îi permite să încheie contract decât cu o anumită firmă de salubrizare, pe care o deţine fiul lui şi care practică tarife foarte mari, pe care nu şi le poate permite, mai ales că are doar câţiva turişti cazaţi pe tot parcursul sezonului estival. Un scandal ca la uşa cortului s-a iscat între cei doi şi puţin mai lipsea până să se ajungă la bătaie.

MĂSURI ALE CONSILIULUI JUDEŢEAN Şi reprezentanţii primăriei din localitate se simt neputincioşi în faţa acestor probleme şi declară că nu stă în puterea lor să rezolve această situaţie. „În cadrul primăriei nu avem un serviciu specializat pe mediu şi noi nu putem decât să emitem sesizări. Acestea sunt pe numele BTT-ului, iar dacă nu se iau măsuri de remediere a situaţiei, facem sesizări la Garda de Mediu”, a declarat arhitectul-şef al Primăriei Costineşti, Radu Jimbu. În urma controlului de ieri, reprezentanţii instituţiilor aflaţi în control au demarat anchete pentru a constata cine se face vinovat de mizeria din spaţiile verificate. „Am identificat zone în care s-au constatat încălcări ale prevederilor CJC privind menţinerea curăţeniei în localităţi. Urmează să aplicăm sancţiuni şi să dispunem măsuri de remediere într-un anumit termen, pe care le vom verifica şi monitoriza”, a declarat şeful Serviciului de Control din cadrul CJC, Cristian Hagea.



12