„Costumul tradiţional coreean”, etalat la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziție-eveniment la Muzeul de Artă Populară

„Costumul tradiţional coreean”, etalat la Constanța

Cultură 28 Octombrie 2014 / 00:00 1132 accesări

Muzeul de Artă Populară (MAP) Constanţa, cea mai importantă instituție cu profil etnografic din spațiul dobrogean, organizează periodic expoziții temporare prin care valorifică importantele piese din patriomoniul propriu. De această dată, muzeul de etnografie de la malul mării surprinde publicul vizitator cu o expoziție de pe un alt continent, tocmai din îndepărtata Asie. Este vorba despre „Costumul tradiţional coreean”, o expoziție care îşi propune promovarea şi înţelegerea culturii coreene prin prezentarea costumului de curte din perioada dinastiei Joseon (secolele XIV - XIX).

PUNTE ÎNTRE CULTURI Normele culturale, limba coreeană, eticheta societăţii şi atitudinea acesteia faţă de problemele moderne se bazează pe cultura acestei dinastii. Expoziția reprezintă meritul designerului coreean Na Young-Im, care a realizat reproduceri ale costumului femeiesc, bărbătesc şi de copil pentru diferite ceremonialuri, îmbinând croiul şi tehnica tradiţională a cusăturii cu materialele moderne. Costumele de femeie sunt clasificate în funcţie de secol, de la începutul şi până la sfârşitul dinastiei Joseon. Costumul bărbătesc cuprinde cele mai reprezentative piese de vestimentaţie purtate ca uniforme militare. Vestimentația copiilor este reprezentată de chimonouri, pantaloni, veste şi rochii, precum şi accesorii: curele, centuri, punguţe și căciuliţe. În expoziţie se regăsesc şi câteva tipuri de pălării şi căciuli cu podoabe şi accesorii ceremoniale.

COLABORARE INEDITĂ Artista coreeană este o prezență constantă la expoziţiile internaţionale dedicate costumului tradiţional, participând, totodată, la expoziții cu obiecte restaurate.

Expoziţia „Costumul tradiţional coreean” va rămâne deschisă la parterul Muzeului de Artă Populară până pe 30 noiembrie. Muzeul constănțean poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00 - 17.00. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar elevii, studenții și pensionarii vor plăti pe un tichet 2,5 lei.

Taguri articol


12