Costurile energiei vor creşte cu 15% în următorii cinci ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Costurile energiei vor creşte cu 15% în următorii cinci ani

Monden 09 Octombrie 2012 / 00:00 334 accesări

Circa 38% dintre liderii marilor companii se aşteaptă la o creştere de cel puţin 15% a costurilor energiei în următorii cinci ani, iar jumătate dintre manageri înregistrează cheltuieli cu energia în proporţie de cel puţin 5% din costurile operaţionale. Studiul a fost realizat de compania de consultanţă Ernst&Young, în rândurile a 100 de companii multinaţionale cu venituri de peste un miliard de dolari.

Cele mai mari corporaţii din lume se pregătesc pentru o nouă piaţă energetică, cu costuri în creştere, riscuri de conformitate şi ameninţări pentru securitatea surselor de energie. Jumătate din managerii intervievaţi înregistrează cheltuieli cu energia în proporţie de 5% din costurile operaţionale sau chiar mai mult, în timp ce un grup important (22%) a declarat că cel puţin 20% din costurile operaţionale sunt legate de consumul de energie. Studiul a analizat utilizarea energiei regenerabile din două perspective: energia generată de capacităţi deţinute sau controlate de companii şi energia achiziţionată de la furnizori externi. 41% din respondenţi au declarat că generează energie regenerabilă prin resurse deţinute sau controlate de companie, dar aceasta a reprezentat o mică parte din energia totală generată de companie. Cu toate acestea, 67% şi respectiv 59% dintre respondenţi au declarat că este foarte probabil ca nivelul energiei regenerabile generate şi achiziţionate să crească în următorii cinci ani, în timp ce 52% estimează o scădere a consumului de combustibil fosil în acelaşi orizont de timp. Ambele perspective ilustrează interesul în creştere al tuturor companiilor de a investi în surse regenerabile de energie.

Marile companii îşi produc deja propria energie şi implementează tehnologii pentru stimularea eficienţei energetice. Deşi autogenerarea implică bariere semnificative, precum perioada îndelungată de recuperare a investiţiei, gestionarea unor noi riscuri şi nivelul ridicat al investiţiei iniţiale, 49% dintre companiile incluse în studiu generează în prezent energie din surse proprii. De altfel, reducerea costurilor cu energia este principalul obiectiv de eficienţă energetică al majorităţii companiilor (92%) incluse în studiu. Aproape jumătate (47%) din respondenţi au declarat că gestionarea cererii de energie este unul din cele mai importante elemente ale strategiei de eficienţă, sugerând astfel intenţia companiilor de a profita de soluţiile tehnologiei smart grid. Cei mai mulţi dintre liderii chestionaţi anticipează o creştere a eficienţei energetice în următorii cinci ani, peste 80% estimând că vor realiza economii în consumul de energie. Concluzia este că doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetică diversificată vor putea obţine avantaje competitive în noua economie bazată pe eficienţa utilizării resurselor şi pe emisii reduse de carbon.

Taguri articol


12