Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) și-a suspendat acțiunea de protest din Piața Victoriei, considerând că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite, informează un comunicat al COTAR transmis joi AGERPRES.
În schimb, celelalte patronate din transporturile rutiere, respectiv UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002, au început acțiunea de protest în cursul acestei dimineți, sute de mașini aflându-se deja în Piața Victoriei.
"În data de 14 septembrie 2016, organizațiile patronale din transporturi au ajuns la un acord cu Guvernul României, pe tema crizei RCA, având în vedere adoptarea a doua elemente absolut necesare stabilizării prețului RCA: OUG privind asigurarea de răspundere civila a autovehiculelor (RCA), act normativ care cuprinde pentru prima data un nou mod de calcul al poliței RCA, respectiv, construcția prețului RCA în funcție de 'tariful de referință' calculat semestrial de către ASF; adoptarea de către Guvernul României a măsurii de înghețare a prețului polițelor RCA, după calculele tarifelor de referință pe diferite clase de autovehicule, în funcție de riscuri omogene, ce vor fi transmise de către ASF, în perioada imediat următoare", se arată în comunicat.
Reprezentanții Confederației consideră că mitingul este ultima formă de protest, iar COTAR a obținut tot ceea ce a propus prin dialog. "Astăzi asistăm la deturnarea mișcării patronale pentru că Guvernul României a dat curs la toate cererile transportatorilor", afirmă reprezentanții COTAR.
Cu toate acestea, președintele Confederației, Vasile Ștefănescu, susține că Parlamentul României trebuie să înceapă de urgență procedurile de destituire ale șefului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, considerat principalul vinovat al crizei RCA.