Covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa . Împotriva febrei aftoase

Covoare de dezinfecţie la punctele de frontieră

Eveniment 10 Ianuarie 2011 / 00:00 487 accesări

Covoare de dezinfecţie, îmbibate cu soluţie Virocid (5%), vor fi instalate la cele trei puncte de frontieră de pe teritoriul judeţului Constanţa (Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov) pentru toate autovehiculele care vor veni dinspre Bulgaria, pentru a preveni aducerea febrei aftoase pe teritoriul României, a anunţat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, Romeu Lazăr. De asemenea, şeful DSVSA a mai precizat că în localităţile de pe graniţa cu Bulgaria - Limanu, Albeşti, Negru Vodă, Cerchezu, Dumbrăveni, Deleni, Dobromir, Băneasa, Lipniţa şi Ostrov - vor fi distribuite, de către primării şi de către angajaţii DSVSA Constanţa, numeroase materiale informative. În plus, Direcţia Silvică şi asociaţiile de vânători din judeţul Constanţa au fost atenţionate să supravegheze cu stricteţe zonele de frontieră pentru a informa de urgenţă autorităţile veterinare când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor susceptibile de a fi afectate de această boală virală: bovine, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice. “Toţi porcii mistreţi, chiar dacă au fost vânaţi, vor fi supuşi unor examene de specialitate. Astea sunt cerinţele”, a mai declarat şeful DSVSA. Totodată, dr. Lazăr a precizat că, sâmbătă după-amiază, a luat parte la întâlnirea cu membrii Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epizootii, pentru luarea primelor măsuri pe teritoriul judeţului Constanţa.

SIMULARE. Din această săptămână, pentru siguranţă, vor fi organizate şi simulări, în judeţele considerate la risc, printre care şi Constanţa. Dr. Lazăr a precizat că, pentru început, va avea loc o simulare teoretică, la nivel de DSVSA, după care se va trece şi la una practică, în teren. “Va fi amplasat undeva un animal mort şi vom vedea reacţiile oamenilor, dacă au înţeles ce au citit în materialele informative. Le vom explica cum trebuie să reacţioneze, care sunt procedurile, cum trebuie să fie informate autorităţile”, a explicat dr. Romeu Lazăr.

Precizăm că virusul afectează exclusiv o anumită categorie de animale, răspândirea lui devenind un pericol, în principal ca urmare a impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi, nu în ultimul rând, de blocarea comerţului cu animale şi produse/subproduse de origine animală. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alertă pentru prevenirea contaminării cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasă boală a animalelor, după ce un caz de febră aftoasă la mistreţi a fost confirmat în Bulgaria. Boala a fost depistată la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la doi kilometri de graniţa cu Turcia.

Taguri articol


12