Crăciun în paşi de dans, pentru balerinii constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Crăciun în paşi de dans, pentru balerinii constănţeni

Cultură 28 Decembrie 2011 / 00:00 542 accesări

Pentru balerinii constănţeni, sărbătorile de iarnă - Crăciunul şi Anul Nou - nu sunt sinonime cu relaxarea, ci cu multă muncă. În cele trei zile consecutive de sărbătoare, când familiile s-au reunit pentru a lua împreună tradiţionala masă de Crăciun, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” au adus publicului german feeria iernii, în paşi de dans.

Prima zi de Crăciun i-a găsit pe balerinii de la malul Mării Negre la Hanovra, unde au prezentat capodopera ceaikovskiană „Lacul lebedelor”, în coregrafia lui Mihai Babuşka. Spectacolul magic i-a avut protagonişti pe Irina Ganea Mihaiu, Horaţiu Cherecheş, Sergiu Dan, Aliss Tarcea, Amalia Mîndruţiu şi Adrian Mihaiu. Apoi, în cea de-a doua zi, artiştii constănţeni au dansat pentru locuitorii din Gutersloh, cărora le-au prezentat, pe muzica lui Adolphe Adam, emoţionanta poveste a delicatei Giselle. Ieri, pe scena din Lingen, balerinii au redat în paşi de dans, pe muzica lui Serghei Prokofiev, viaţa unei alte eroine de poveste, frumoasa Cenuşăreasa.

PASIUNE PENTRU DANS ŞI APLAUZE „Turneul este foarte greu, având în vedere că în fiecare zi se pleacă în alt oraş, iar după o jumătate de zi de stat în autocar, nu este chiar aşa de uşor să faci o repetiţie şi un spectacol. Cel mai greu însă este ca, de sărbători, când toată lumea petrece alături de familie şi

prieteni, artiştii să fie departe de casele lor. Însă, după cum ştim,

arta cere sacrificii, iar dragostea pentru dans şi dorinţa de a păstra

tradiţia unui turneu care se desfăşoară de mai bine de 30 de ani fac astfel ca totul să curgă uşor, aplauzele şi aprecierile publicului german aducând o bucurie nespusă în sufletele balerinilor”, a spus secretarul artistic al Companiei de Balet a Teatrului „Oleg Danovski”, Maria Alexandrescu.

În această zi, faimoasele lebede ale lui Ceaikovski vor pluti pe „lacul” din Bad Wildungen, iar mâine, va fi din nou depănată, în paşi de dans, povestea gingaşei Giselle, de această dată pentru iubitorii baletului din Hitzacker.

Tradiţionalul turneu de iarnă pe care artiştii constănţeni îl susţin în ţara lui Beethoven, de 31 de ani, a debutat pe 4 decembrie şi se va termina în primele zile ale lui ianuarie.



12