Cabanele, pensiunile și hotelurile din zona montană Rânca sunt ocupate în totalitate, în perioada sărbătorilor de iarnă. În timp ce unii turiști au ales să plătească doar chiria și să-și pregătească singuri masa de Crăciun, alții, în special cei care vin din străinătate, i-au lăsat pe administratorii unităților de cazare să se ocupe de preparatele tradiționale.
Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor a început pregătirile pentru masa de Crăciun de câteva săptămâni. În ajun a fost anunțat și de venirea unui grup din Germania, pentru care a devenit o tradiție petrecerea sărbătorilor de iarnă în zona montană.”Am adjudecat câțiva porci de la micii fermieri din zonă, cu acte în regulă. Am făcut produse tradiționale, cum se face la țară, ca pe vremea bunicilor, de la caltaboși, cârnați, ciolane afumate, șoric și jumări. La masa de Crăciun pregătim un meniu la doar 90 de lei de persoană, cred că este un preț pentru toate buzunarele, aici în vârful muntelui, cu aperitive tradiționale și adaosuri internaționale pe ele, o combinație făcută după rețete străine, sărmăluțe și piftii, mix grilluri făcute din cârnați proaspeți, puțin afumați și dați la jar cu cotlet și cu frigărui, la care se adaugă afinată, vișinată și palincă, alte sucuri, tradiționalul cozonac și prăjitura de casă. Avem ocupat 100%. Jumătate din turiști au venit și în anii trecuți, vin continuu la noi. Prețul a fost pe măsura calității serviciilor. Avem turiști, 20, care vin de peste opt ani din Germania”, a declaratConstantin Pănescu.
Pe lângă masa tradițională, turiștii au plătit și cazarea, care costă între 60 și 70 de lei de persoană, pe noapte, cu mic dejun inclus.”Eu am aproximativ 80 de locuri. Pârtia M1 se prezintă foarte bine, teleschiurile funcționează, cel de copii și cel mare. Vremea a început să se schimbe puțin. Meteorologii au nimerit-o, probabil că mâine și poimâine va ninge. În Rânca, de Crăciun este zăpadă întotdeauna. E distracție pe pârtie, distracție în restaurant”, a mai declarat Constantin Pănescu.