• Mesaj de unitate • Creştinii ortodocşi din Rusia au sărbătorit în noaptea de joi spre vineri naşterea lui Iisus Hristos. Mii de credincioşi s-au adunat joi seară la catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde slujba religioasă a fost oficiată de patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill. Printre enoriaşi s-au numărat preşedintele rus Dmitri Medvedev şi soţia sa, Svetlana. Premierul Vladimir Putin a ales să serbeze Ajunul Crăciunului în localitatea Turghinovo din regiunea Tver pentru că de aici provin părinţii săi. Potrivit documentelor oficiale, strămoşii lui Vladimir Putin au trăit la Turghinovo în secolul XVII. În cuvântul adresat credincioşilor din Rusia cu ocazia Crăciunului din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill a lansat un mesaj de unitate şi solidaritate, îndemnând oamenii să facă mai mult fapte bune spre binele semenilor.
Alături de Biserica Ortodoxă Rusă, Crăciunul pe stil vechi, după calendarul iulian, este serbat pe data de 7 ianuarie de bisericile ortodoxe din Ierusalim, Serbia, Georgia, de asemenea de mănăstirile de pe Muntele Athos, de catolicii de rit răsăritean (Biserica greco-catolică din Ucraina), precum şi de unii protestanţi care respectă calendarul iulian.
Lumină de Crăciun. Poliţia rusă a întărit paza tuturor celor aproximativ 8.500 de biserici de pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse în care noaptea trecută s-au oficiat slujbe religioase. În total, 250.000 de poliţişti sunt mobilizaţi, acestora adăugându-li-se 8.000 de militari din trupele speciale ale Ministerului rus de Interne şi 37.000 de angajaţi din firmele particulare de securitate.
La Moscova, Crăciunul a readus lumina în case. Alimentarea cu energie electrică în regiunea Moscovei a fost restabilită în totalitate, după ce mai multe localităţi rămaseseră fără curent de peste zece zile, din cauza intemperiilor. Serviciul de presă al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă anunţa că aproximativ 1.500 de persoane din regiunea Moscovei se pregăteau să petreacă fără energie electrică noaptea Ajunului Crăciunului ortodox pe stil vechi. Patru comune din regiunea Moscova, în total 630 de case, în care locuiesc 1.673 de persoane, au fost printre ultimele realimentate cu energie electrică. În regiunea Pskov din nord-vestul ţării, aproximativ 600 de persoane au fost, de asemenea, afectate de pene de curent. Pentru o parte din aceste locuinţe, absenţa electricităţii înseamnă lipsa căldurii, în timp ce temperaturile variau între minus cinci şi minus nouă grade Celsius, în regiunea Moscovei, şi între minus patru şi minus şapte grade Celsius, la Pskov, după ce, anterior, s-au înregistrat temperaturi şi mai scăzute.
Penele de curent au fost provocate de ruperea cablurilor electrice sub greutatea gheţii, în urma unor ploi torenţiale puternice. O ploaie glacială inedită, la 24 şi 25 decembrie, a transformat Moscova şi regiunea sa într-un patinoar imens. Trotuarele, arborii şi pilonii electrici au fost acoperiţi cu gheaţă în câteva ore. Pe 31 decembrie, premierul Vladimir Putin a ordonat unui număr de trei conducători de instituţii, între care şi ministrul Energiei, să petreacă noaptea de Anul Nou împreună cu locuitorii din regiunea Moscovei, privaţi de electricitate, pentru că nu şi-au respectat promisiunea de a repara pagubele produse de intemperii.