Melomanilor de la malul mării li s-a oferit ocazia, la sfîrşitul săptămînii trecute, de a lua parte la un concert simfonic special, inclus în cadrul Festivalului Cultural Chinez. Manifestarea, găzduită vineri seară, de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, a fost un prilej pentru constănţeni de a lua contact cu creaţiile unor compozitori chinezi, de o mare sensibilitate şi rafinament, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii şi Filmului din China fiind protagonista acestui eveniment special. Concertul, menit să marcheze şase decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Populară Chineză şi România, s-a bucurat de prezenţa talentatului Li Chuanyun, recunoscut ca fiind unul dintre violoniştii de primă mînă ai Chinei, care se bucură şi de apreciere la nivel internaţional. Concertul într-o singură parte, pentru vioară şi orchestră „Iubirile fluturelui”, de He Zhanhao şi Chen Gang, un „Romeo şi Julieta” de factură orientală, a stîrnit îndelungi ropote de aplauze ale publicului, la fel ca şi „Hora Staccato”, reprezentativa lucrare a creaţiei româneşti, admirabil surprinsă pe note de Grigoraş Diniciu şi orchestrată de Jascha Heifetez. La bis, violonistul care a captat atenţia auditoriului prin evoluţia sa spectaculoasă a interpretat Capriciul nr. 24 de Niccolo Paganini.
„Dansul tribului Yao”, de Liu Tieshan şi Mao Jin Xuan - care a deschis concertul -, „Fata cu părul de gheaţă” („Adierea vîntului de nord” şi „Fir roşu de lînă”), de Yan Jin Xuan, Dansul algelor” din suita „Sirena”, de Du Minxin şi Wu Zuqiang, „Noaptea fermecată”, de Liu Tianhua, „Oglindirea lunii în apa celor două izvoare”, de Hua Yanjun şi Wu Zhuqiang, „Urzirea năvodului”, de Wang Min şi „Humoreska”, de Bao Yuankai sînt titlurile reprezentative ce sugerează o lume aparte, de o sensibilitate şi o frumuseţe răpitoare. Aceste creaţii s-au regăsit în concertul susţinut de orchestra simfonică chineză, la pupitrul căreia s-a aflat Fan Tao, artist distins cu ordinul „Dirijor Naţional Clasa I” al Republicii Populare Chineze. Din programul serii au mai făcut parte creaţii de Ceaikovski - „Vals”, Frederic Chopin - „Cracovia Rondo” (solistă Chen Qingzhi).
Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii şi Filmului din China, fondată în urmă cu 60 de ani, este prima orchestră profesionistă a Republicii Populare Chineze. De-a lungul existenţei sale, ca o dovadă a aprecierii sale, aceasta a întreprins turnee în peste 40 de ţări din întreaga lume.
Cadoul muzical de vineri seară a fost oferit melomanilor de Ministerul Culturii din China, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.