Creativitatea elevilor constănţeni, premiată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Obiceiuri pascale tradiţionale”

Creativitatea elevilor constănţeni, premiată

Cultură 17 Aprilie 2010 / 00:00 607 accesări

Concursul regional „Obiceiuri pascale tradiţionale”, eveniment ajuns la cea de-a IV-a ediţie, şi-a desemnat, ieri, câştigătorii. Festivitatea de premiere a fost găzduită de Şcoala Generală cu clasele I-VIII, „Dr. Constantin Angelescu”, cea care s-a implicat în organizarea şi derularea proiectului, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Concursul dedicat „celei mai importante sărbători a creştinătăţii, prin care românii s-au definit ca popor creştin”, s-a derulat pe trei componente: concurs de ouă încondeiate, concursul de eseuri „Patimile şi Învierea Domnului în inima mea” şi „Obiceiuri şi legende pascale locale”. Creativitatea copiilor a fost răsplătită cu 43 de premii şi menţiuni constând în bani, cruciuliţe de argint şi cărţi. Premiile şi menţiunile s-au acordat pentru fiecare din cele trei secţiuni, ţinându-se cont de ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, dar existând o categorie şi pentru cadrele didactice. Distincţiile au plecat către elevi şi cadre didactice din municipiul Constanţa, dar şi din judeţ - Eforie Nord, Poarta Albă, Murfatlar, Mihai Viteazu, precum şi de la unităţi de învăţământ din Călăraşi, Horezu, Codlea, Drăgăşani, Breaza, Dâmboviţa.

La concursul de ouă încondeiate, Marele Premiu a ajuns în Călăraşi, la Afrodita Feldioreanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Barbu Ştiubei”, iar un premiu I, la nivel liceal, a fost obţinut de colega Tatiana Nae din Călăraşi. Premiul I au mai câştigat Claudia Dragomir (clasa IV-a) din Eforie Nord şi Emilia Vasile de la Liceul Teoretic „Traian”. Pentru ouă vopsite în culori naturale, premiul I a fost obţinut de Victor Stoicănea din Făgăraş, Braşov.

Participanţii la concursul „Patimile şi Învierea Domnului în inima mea” (trei nivele: elevii claselor II-IV, V-VIII, IX-XII) au alcătuit compuneri, eseuri sau jurnal, poezii pe temă pascală sau relatări ale unor fapte bune săvârşite cu ocazia acestei mari sărbători. Premii I au obţinut Andreea Mădălina Paraschiv de la Şcoala „Constantin Brâncoveanu” (clasa a III-a) şi Ana-Maria Dobrescu (clasa a VI-a) de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, judeţul Prahova.

La cea de-a treia secţiune a amplei manifestări regionale, intitulată „Obiceiuri şi legende pascale locale”, s-a remarcat profesoara Ionela Narcisa Piţigoi de la Clubul Copiilor Drăgăşani, care a obţinut premiul al III-lea. Dintre elevi s-au evidenţiat Gabriela Hergelegiu (clasa a X-a) de la Colegiul Sandu Aldea din Călăraşi, care a fost distinsă cu Premiul I pentru un colind care surprinde momentul Răstignirii Domnului.

În cadrul celei de-a patra ediţii a proiectului regional au fost incluse şi activităţi demonstrative, precum şi ateliere practice de încondeiere a ouălor. La festivitatea de premiere au participat şi inspectorii şcolari Anca Panţu (limba română) şi Elvira Nica (inspector programe şi proiecte). Coordonatorii proiectului „Obiceiuri pascale tradiţionale” au fost profesoarele Paraschiva Mastacan, Gabriela Hugeanu şi Simona Ursulescu de la cele trei şcoli implicate în proiect: „Dr. Constantin Angelescu”, „Nicolae Titulescu” şi Şcoala nr. 37.



12