Creatorii constănţeni, pe urmele lui Ovidius, la Sulmona

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creatorii constănţeni, pe urmele lui Ovidius, la Sulmona

Cultură 29 Septembrie 2008 / 00:00 691 accesări

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“, Constanţa-Sulmona, care a debutat în luna august, la Constanţa, continuă în această toamnă, în Italia. Manifestarea, iniţiată de revista de cultură „Tomis“ şi dedicată împlinirii a 2000 de ani de la exilarea lui Publius Ovidius Naso, este inspirată din mai multe domenii artistice. Creatorii implicaţi în proiect refac paşii lui Ovidius spre locul naşterii sale, Sulmona. Personalitatea „poetului iubirilor gingaşe“, exilat la Tomis, este evocată prin lansări de carte, un spectacol de balet şi un recital de păpuşi şi marionete, dar şi prin expoziţii de fotografie, desen şi gravură.

Ediţia 2008 a Festivalului Constanţa-Sulmona a debutat pe 26 august, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Aceasta a constat în vernisarea unei expoziţii, lansări de carte şi un program artistic desfăşurat în prezenţa oaspeţilor italieni.

La cea de-a doua ediţie a festivalului, recitalul de păpuşi şi marionete, a cărui regie este semnată de Aneta Forna Christu, interacţionează, în mod original, cu momentul coregrafic imaginat de către celebra balerină constănţeană Stela Cocîrlea, pe muzica lui Washington Rucker - „Blues for Jimmy Cry Cry“.

Spectacolul de balet „Metamorphosis“ reuşeşte să capteze atenţia micuţei Sulmona, fetiţa pe care nimic nu o poate linişti. „Metamorphosis“ aduce în centrul atenţiei povestea a trei muze care l-au inspirat pe Ovidius, pe pămînt tomitan: muza creatoare (Luana Luban), muza iubirii absolute (Violeta Luminiţa) şi cea a senzualităţii (Stela Cocîrlea). Elementul autohton este redat de către Viorel Petraru. Potrivit coregrafei şi balerinei Stela Cocîrlea, „Metamorphosis“ este o continuare a spectacolului prezentat la Constanţa, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“. Spectacolul va fi prezentat la Sulmona (4 octombrie), dar şi în oraşele L’Aquila (6 octombrie) şi Pescara (7 octombrie).

Din programul festivalului face parte şi o expoziţie de desen şi gravură semnată de Ion Tiţoiu, la care se adaugă fotografiile realizate de Claude Aube şi care îl au în centrul lor pe Ovidius. Manifestarea este completată de lansarea volumelor traduse în limba italiană, „Conacul cu salcîmi“, de Corneliu Dida şi „Yoyo“, de George Vasilievici.

Festivalul Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“, Constanţa –Sulmona este organizat de revista „Tomis“, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Fundaţia „Arte“ din Constanţa. Manifestarea face parte din cadrul programului „Promocult 2008“, iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor.



12