Credincioșii, așteptați la Dervent în Vinerea Luminată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Izvorul Tămăduirii

Credincioșii, așteptați la Dervent în Vinerea Luminată

Eveniment 15 Aprilie 2015 / 00:00 1777 accesări

Numeroși credincioși sunt așteptați să ajungă vineri, 17 aprilie, la mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa, cu prilejul sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este rânduită de Biserica Ortodoxă în prima vineri după Învierea Domnului, iar pelerinii vin la mănăstire cu credinţa că apa izvorului aflat în acest loc vindecă bolile. Despre izvor se spune că a apărut la rugăciunea Sfântului Apostol Andrei, cel care, în drumurile sale, s-a oprit în locul din apropierea actualei mănăstiri pentru a-i învăţa cuvântul Evangheliei pe cei din zonă. După predica sa, a bătut cu toiagul în pământ şi a izvorât o apă limpede, în care i-a botezat pe cei ce au dorit să primească botezul creştin. În decursul timpului s-a păstrat vie amintirea acestui izvor şi, în fiecare an, pelerini din întreaga ţară poposesc aici pentru a lua apă.

UNDE SE ȚIN SLUJBELE LA NOI ÎN JUDEȚ? Vineri dimineață, începând cu ora 9.00, la Dervent, Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie. Clerul și credincioșii vor merge apoi, în procesiune, la Izvorul tămăduitor, unde va fi săvârșită slujba de sfințire a apei, Aghiasma mică. În ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, mâine, de la ora 19.00, călugării vor oficia slujba Privegherii în demisolul bisericii mari de la Dervent, iar de la miezul nopții (ora 0.00) Taina Sfântului Maslu la Izvorul tămăduitor, aflat în apropierea așezământului monahal. Tot mâine, începând cu ora 19.00, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Crucea, din localitatea cu același nume. Așezământul monahal este amplasat în apropierea unui izvor tămăduitor, de la care a fost și ales hramul cel mare al mănăstirii, Izvorul Tămăduirii.

SĂRBĂTOARE ÎNCHINATĂ MAICII DOMNULUI Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului, serbat în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea amintește de una din minunile Fecioarei Maria, petrecută cu un orb aflat într-o pădure. Înainte de a ajunge împărat, într-o plimbare pe care a făcut-o Leon cel Mare printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, el s-a întâlnit cu un bătrân orb care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, viitorul împărat a înaintat în pădure și a găsit un izvor din care i-a dat orbului apă. După ce orbul și-a potolit setea și Leon l-a spălat pe față cu acea apă, omul s-a vindecat imediat. Ajuns împărat, pentru a-i mulțumi Maicii Domnului, Leon cel Mare a construit o biserică lângă Izvorul tămăduitor, aproape de Constantinopol (azi Istanbul). Sărbătoarea datează de la jumătatea primului mileniu creștin, generalizându-se în întreaga Biserică Ortodoxă. În această zi, în biserici sau la izvoare se face slujba de sfințire mică a apei. În tradiția populară, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică zi din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.



12