Pentru mulți dintre noi, internetul a ajuns să reprezinte soluția la orice problemă pe care o avem, fie ea chiar și una în dragoste. Nu degeaba site-urile de matrimoniale sunt tot mai populare. Însă despre mediul online putem spune că este cu adevărat binecuvântat, căci îți poate găsi chiar și o jumătate fără de păcat. În ultimul timp au răsărit pe internet zeci de site-uri de matrimoniale creștine, pe care le poți descoperi la o simplă căutare pe Google.
CREDINCIOȘI PE TOATE GUSTURILE Aici, cei pioși pot intra în legătură cu alți membri ai serviciilor de matrimoniale, la fel de pioşi. Tot ce trebuie să facă este să se logheze și să aleagă din lumea virtuală a celor curați sufletește pe cel/cea potrivit/ă să pășească împreună spre mântuirea sufletului. Cel puțin așa speră un domn de 45 de ani, din Brăila. ”Bărbat cu studii superioare, din Brăila, ortodox practicant, calm, serios, divorțat, doresc să îmi refac viața alături de o femeie calmă, serioasă, care își dorește o căsătorie în care scopul principal este mântuirea”, spune bărbatul. Mara este din Constanța și este o femeie bisericoasă, care crede în cuvântul lui Dumnezeu. ”Caut pe cineva serios cu care să întemeiez o familie, care să îmi fie alături la bine și la rău. Am apelat la anunțuri creștine pentru că Iisus Christos spunea ”Iubește-ți aproapele” și speram ca cineva să îi ia vorbele în seamă”, sunt cuvintele femeii. Un alt constănțean ne spune cât se poate de sincer care îi sunt intențiile față de o viitoare parteneră. ”Sunt o persoană cu temere față de Dumnezeu, sociabil, prietenos, cu dorința de a-i salva pe cei din jur. Gata să injectez sămânța dragostei în inima celei mai deosebite regine care îmi va fi alături la bine și la greu”, mărturisește bărbatul. În lumea virtuală a creștinilor l-am întâlnit și pe Daniel, de 33 de ani. El speră să cucerească, prin rime, o tipă evlavioasă. ”În iubire nu sunt legi / bariere în ce aleg / dacă simte inima / face numai cum vrea ea / dacă vrei și îți dorești / și în viață să iubești / caută-mă, nu ezita / să fiu eu inima ta / eu sunt Daniel, așa mă cheamă / în iubire nu am teamă / pentru că te vreau pe tine / să fii numai lângă mine / n-am averi, nu am bani / am doar 33 de ani / fără o poveste veche / eu vreau sufletul pereche / să o iubesc fără final / te pup într-un mod mortal!”, îi declară tânărul potenţialei alese.
UTILIZATORI DUBIOȘI În realitate însă, deși se prezintă ca fiind credincioși și cu frică de Dumnezeu, mulți dintre cei care s-au alăturat comunității caută noi experiențe, în care nu e nimic sfânt. De asta am putut să ne dăm seama după o mai atentă examinare a profilului unuia dintre utilizatori, care, în descrierea sa, declară că filmele lui preferate sunt cele pentru adulți. Imbolduri dătătoare de speranță îi însoțesc pe utlizatori pe tot parcursul călătoriei pe site. ”Sunt mulți oameni creștini singuri dintre care puteți alege persoana potrivită după criteriile dumneavoastră. Mulți singuratici credincioși sunt pregătiți să cunoască pe cineva nou în viața lor. Scopul site-ului este unul singur: căsătoria între creștini. Nu mai așteptați, înregistrați-vă chiar acum! Distracție bună și baftă vă dorim să aveți!”, scrie unul dintre site-urile de matrimoniale creștine.
MÂNTUIREA COSTĂ BANI Mulți dintre creatorii unor astfel de site-uri urmăresc, de fapt, să câștige sume de bani de pe urma românilor singuri și nicidecum să îi ajute să își caute perechea. Pentru a putea vizualiza fotografiile și trimite mesaje celorlalți utilizatori ai unui astfel de site de matrimoniale, trebuie să plătiți un abonament de 30 de lei pe lună.
BISERICA NU SE ASCUNDE ÎN SPATELE SITE-URILOR DE MATRIMONIALE Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române se detașează categoric de astfel de site-uri și spun că în spatele lor nu se ascund fețe bisericești. ”Site-urile sunt construite fără binecuvântarea Bisericii, sunt inițiative particulare. Ele aparțin unor persoane care, probabil, au cunoscut învățătura Bisericii și au astfel de inițiative fără să consulte duhovnicul și ierarhia Bisericii și fără să aibă încuviințarea acesteia. Biserica nu intermediază întâlniri matrimoniale și nu încurajează oamenii să își asume în felul acesta responsabilitatea căsătoriei cu alte persoane”, ne-a spus părintele Vlad Maxim, de la Catedrala Ortodoxă „Sf. Petru și Pavel“ din Constanța. O explicație logică vine tot de la preot: ”Există un foarte mare risc - atunci când se oferă suportul logistic pentru realizarea întâlnirii și apoi a cununiei religioase a celor doi - ca, după un timp, ei să se despartă. Atunci, vina ajunge să aparțină Bisericii sau persoanelor care inițiază un astfel de proiect”.