Credincioșii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Crăciunului, o perioadă de pregătire trupească și sufletească pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul durează 40 de zile, începând din 15 noiembrie, până în 24 decembrie inclusiv, timp în care credincioșii trebuie să se roage și să nu consume alimente de origine animală. Lăsatul secului, adică ultima zi în care se mai poate mânca de dulce este în 14 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Filip. Postul Crăciunului aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile ținut de Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. În zilele de sâmbătă și duminică din timpul postului este dezlegare la pește, la fel cum e și în zilele de 23 noiembrie (când sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, episcopul Iconiei, și Grigorie, episcopul Acragandelor), 30 noiembrie (Sf. Andrei), 3 decembrie (Sf. Proorc Sofonie și Sf. Mc. Teodor) și 7 decembrie (Sf. Filofteia). Zilele în care se poate mânca pește sunt marcate, de regulă, în calendar, fie prin mențiunea „Dezlegare la pește”, fie prin simbolul unui pește.