Credit Suisse neagă că ar fi dat o mână de ajutor la înşelarea Fiscului din SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Credit Suisse neagă că ar fi dat o mână de ajutor la înşelarea Fiscului din SUA

Monden 28 Februarie 2014 / 00:00 495 accesări

Senatul SUA acuză Credit Suisse că a ajutat clienţii americani să ascundă de Fisc circa zece miliarde de dolari, dar conducerea băncii elveţiene dă vina pe un număr mic de angajaţi şi susţine că nu a ştiut nimic. ”Unii bancheri din Elveţia au făcut mari eforturi să ascundă comportamentul incorect de conducerea executivă a Credit Suisse. Comportamentul incorect al angajaţilor a încălcat politica băncii şi nu a fost cunoscut de conducerea executivă, dar acceptăm responsabilitatea şi regretăm profund acţiunile acestor angajaţi”, a declarat directorul general al Credit Suisse, Brady Dougan, într-o declaraţie susţinută în timpul audierii într-un comitet al Senatului american. Presiunile asupra sa sunt, însă, în creştere. Congresul SUA cere Departamentului de Justiţie să face progrese în investigaţia veche de trei ani referitoare la evaziunea fiscală susţinută de banca elveţiană în SUA, în timp ce autorităţile de reglementare cercetează posibile artificii contabile pentru mascarea declinului operaţiunilor de private banking.

Într-un raport al Senatului american se arată că 1.800 de angajaţi ai Credit Suisse au ajutat clienţii americani să ascundă suma de zece miliarde de dolari de autoritatea fiscală (Internal Revenue Service - IRS), în timp ce o investigaţie penală nu a reuşit să obţină numele deţinărilor de conturi. Comitetul a criticat faptul că banca nu a luat măsuri disciplinare împotriva angajaţilor vinovaţi. Dintre cei 1.800 de angajaţi ai Credit Suisse care au servit clienţi americani, numai zece au fost sancţionaţi şi niciunul nu a fost concediat. Potrivit raportului, Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a ajutat clienţii să înşele Fiscul prin înfiinţarea de conturi pe nume false şi evitarea comunicării prin e-mail, la livrarea extraselor de cont. Unul dintre clienţi ar fi primit un extras de cont ascuns în revista ”Sports Illustrated”.

Bancherii Credit Suisse au atras clienţi americani bogaţi la evenimente organizate de bancă, precum balul elveţian anual din New York sau turnee de golf din Florida şi Nassau, Bahamas. Aproape 10.000 de clienţi americani au vizitat o sucursală a Credit Suisse situată în aeroportul din Zürich, folosind un cod cu numele SIOA5. Brady Dougan a explicat la audiere că sucursala din aeroport a fost necesară pentru că mulţi clienţi americani au călătorit în Elveţia pentru a schia şi nu pentru a merge la Zürich. Unul dintre clienţi, cu un cont de 2,6 milioane de dolari, a povestit despre întâlnirea anuală cu un bancher al Credit Suisse. La sosirea la bancă a luat un lift fără butoane, controlat prin telecomandă. S-a întâlnit cu bancherul respectiv într-o cameră cu pereţi albi, fără elemente distinctive. După întâlnire, clientul a semnat un ordin pentru distrugerea extraselor de cont vizualizate şi a respins ofertele de a retrage bani, potrivit raportului. Senatorul John McCain, republican din Arizona, membru al comisiei senatoriale, a declarat că nu este plauzibil faptul că membrii conducerii Credit Suisse nu au fost implicaţi, considerând că acest comportament incorect este sistemic. Comisia a conchis că marea majoritate a celor 22.000 de conturi deschise de clienţi americani la Credit Suisse, respectiv 85% - 95%, ar putea să fi fost ascunse de IRS. În perioada de vârf 2001-2008, banca avea active ale unor clienţi americani în valoare de 12 miliarde de dolari, astfel încât evaziunea s-a ridicat la 10 miliarde de dolari, conform raportului.

Într-un proces intentat de Departamentul de Justiţie împotriva a şapte bancheri ai Credit Suisse, în 2011, suma ascunsă de Fisc era evaluată la patru miliarde de dolari. Credit Suisse consideră că metodele utilizate în raportul Senatului pentru estimarea activelor nedeclarate sunt problematice şi dau rezultate nesigure, întrucât includ conturi care ar fi fost raportate corect la IRS. Banca elveţiană susţine că a descoperit dovezi că circa 15-20 de bancheri s-au concentrat pe conturile mari ale unor cetăţeni americani şi au încălcat politica instituţiei. Eforturile autorităţilor SUA de combatere a evaziunii fiscale în străinătate s-au accelerat în 2009, când UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a evitat punerea sub acuzare prin plata a 780 de milioane de dolari, admiţând că a favorizat eludarea Fiscului. Banca a predat numele a 4.700 de proprietari americani de conturi. Procuratura a inculpat peste 70 de contribuabili şi 36 de bancheri şi consultanţi. Peste 43.000 de americani au evitat inculparea prin dezvăluirea voluntară a conturilor la Fisc şi colaborarea în cadrul investigaţiei. Credit Suisse susţine că a furnizat informaţii autorităţilor americane în măsura în care legislaţia elveţiană permite acest lucru şi a cerut Senatului să ratifice noul tratat cu Elveţia referitor la dubla impozitare. Peste 100 de instituţii financiare elveţiene s-au înscris recent într-un program în care vor dezvălui toate activităţile ilegale, vor coopera cu autorităţile americane şi vor plăti penalizări. Programul va ajuta Departamentul de Justiţie să elimine evaziunea fiscală a cetăţenilor americani în întreaga lume, consideră reprezentanţii instituţiei.



12