Dobânzile creditelor şi depozitelor vor scădea în acest an cu aproximativ un punct procentual, dacă situaţia economică se va îmbunătăţi, spun analiştii economici. În ultimele două luni ale anului trecut, dobânzile creditelor ipotecare în lei s-au menţinut în jurul valorii de 11,7%, scăzând uşor în ultima săptămână, până la 11,57%. În cazul creditelor auto, dobânzile au scăzut de la 14,9, la 14,79%. Cea mai mare scădere a dobânzilor se înregistrează la creditele de consum, unde dobânda a scăzut de la 14,8, la 12,5%, în ultimele două luni. Situaţia este similară şi la creditele în euro, a căror dobândă a scăzut la 6,17 - 6,35%, de la 6,2 - 6,5% în ultimele două luni din 2010. La depozitele în lei, dobânzile variază acum între 6,17 - 6,35%, în scădere de la 6,2 - 6,5%. La depozitele în euro, dobânzile au crescut uşor, la 2,4 - 2,8%.
FĂRĂ ŞOCURI LA ÎNCEPUT DE AN. „Dacă lucrurile merg bine, dobânzile la credite şi depozite vor merge pe o tentă descendentă, coborând cu cel mult 0,5 - 1%. Asta presupune ca programul guvernamental să urmeze linia stabilită, iar FMI să semneze un nou acord cu România. De asemenea, guvernul trebuie să adopte legi importante, cum ar fi cea referitoare la Codul Muncii”, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Băncii Naţionale a României (BNR). Toate aceste aspecte ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra dobânzilor şi leului, care ar trebui să se aprecieze gradual în acest an, consideră oficialul băncii centrale. De aceeaşi părere este şi Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), care este „ferm convins” că dobânzile vor scădea în 2011, la creditele şi depozitele în lei. La mijlocul săptămânii, BNR a decis să menţină rata dobânzii-cheie la 6,25%, pentru a cincea lună la rând, iar economiştii aşteaptă o micşorare a acesteia, după jumătatea anului, ceea ce ar putea duce la reluarea creditării şi ar susţine reducerea dobânzilor. „Părerea mea este că BNR va menţine nivelul dobânzii-cheie încă şase luni, pentru că nu există o predictibilitate a evoluţiei economiei, iar banca centrală nu poate risca nimic”, consideră economistul Mircea Coşea. Totuşi, politica monetară a BNR nu este singurul lucru care influenţează dobânzile. „BNR nu face decât să încerce să controleze evoluţia diverşilor indicatori din piaţă. Menţinerea dobânzii-cheie a fost primită favorabil în piaţă, pentru că nu s-a produs niciun şoc de început de an”, a explicat Eugen Rădulescu. De fapt, politica BNR reprezintă „jaloanele după care se orientează băncile, fără de care nu se pot modifica dobânzile”, consideră Radu Gheţea, adăugând că „scăderea dobânzilor la creditele şi depozitele în lei va fi influenţată de politica fiecărei bănci în parte şi de mesajele care vin din partea mediului de afaceri”.
SCADE ŞI DOBÂNDA CREDITELOR ÎN EURO. Pentru creditele în euro, tendinţa în 2011 este tot de apreciere, având în vedere posibila creştere a indicatorului Euribor, dar şi faptul că Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânda cheie, după jumătatea anului. „Aceste lucruri nu ar trebui să aibă efecte în România, pentru că suntem încă departe de ce se întâmplă pe piaţa europeană. Încă avem probleme noastre, cum ar fi inflaţia de 8% şi maşinăria de zvonuri. În orice caz, scăderile nu vor veni imediat”, a mai spus Eugen Rădulescu.