Creditele pentru locuinţe în yeni japonezi sau franci elveţieni, lansate de băncile comerciale anul trecut, ar putea ajunge în situaţia de a nu mai fi atractive comparativ cu împrumuturile ipotecare în alte monede. Asta pentru că analiştii financiari ce urmăresc pieţele financiare ale acestor state se aşteaptă la majorări ale dobînzilor de politică monetară atît din partea băncii centrale a Elveţiei, cît şi a Japoniei. Astfel, cele mai multe estimări indică faptul că Banca Naţională a Elveţiei va continua seria majorărilor dobînzii de politică monetară, începută anul trecut, urmînd ca nivelul să fie ridicat cu încă 0,25 puncte procentuale. Prin aceste majorări, oficialii elveţieni încearcă să menţină diferenţa dintre dobînzile interne şi cele din zona euro, astfel încît francul să nu se deprecieze comparativ cu moneda europeană. Mai mult, pe măsură ce Banca Centrală Europeană va continua să majoreze dobînda de politică monetară, este posibil ca şi ratele dobînzilor elveţiene să se majoreze. Totodată, oficialii băncii centrale japozene se reunesc în a doua parte a lunii ianuarie, iar estimările pieţei financiare indică o creştere a dobînzii de politică monetară de la nivelul curent de 0,25% la 0,5%.
În acest fel, împrumuturile în yeni sau franci vor pierde avantajul deţinut în faţa finanţărilor în euro. Împrumuturile pentru locuinţă, acordate populaţiei în yeni japonezi sau franci elveţieni, ar putea ajunge la costuri similare cu cele ale creditelor acordate în euro. Spre exemplu, în timp ce un împrumut acordat în franci elveţieni are un preţ anual de aprox. 7% (din dobîndă şi comisioane), un credit similar, dar acordat în euro, are o dobîndă ce variază în jurul a 8-9%, iar o nouă majorare a dobînzilor elveţiene se va resimţi cu siguranţă în costul creditelor acordate românilor. Similară este şi situaţia împrumuturilor în yeni japonezi, care deşi au o dobîndă de aprox. 6% (inclusiv comisioanele), prezintă un pericol mai mare decît cele în franci sau euro. Asta pentru că, în timp ce Banca Naţională a Elveţiei ar putea majora dobînda de politică monetară în ritm cu Banca Centrală Europeană, special pentru a diminua riscul deprecierii francului, opinia analiştilor internaţionali indică faptul că yenul a ajuns la limita maximă de apreciere. Astfel, moneda japoneză este considerată ca fiind cu randament redus, ceea ce va diminua atractivitatea yenului comparativ cu alte valute. Implicit, scăderea puterii yenului se va resimţi şi în costul creditelor din România, prin intermediul cursului de schimb.
Cu toate acestea, în ciuda eventualelor majorări ale dobînzilor din Elveţia şi Japonia, creditele pentru locuinţe acordate în monede exotice, chiar dacă ar putea ajunge la un cost similar cu împrumuturile în euro, sînt în continuare mai avantajoase decît cele în lei. Motivul? Pentru că finanţările în monedă naţională au un preţ de aprox. 12% pe an (dobîndă şi comisioane). Mai mult, ţinînd cont de faptul că, începînd cu acest an, băncile comerciale nu mai au restricţii la acordarea finanţărilor în valută, este posibil ca o mare parte din ofertele de finanţare pentru sectorul imobiliar să treacă pe valută.