Creditele neperformante au trimis acasă 1.145 de angajaţi din bănci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bancherii, forţaţi să taie din cheltuieli

Creditele neperformante au trimis acasă 1.145 de angajaţi din bănci

Economie 14 Septembrie 2011 / 00:00 341 accesări

• O SINGURĂ BANCĂ FRAGILĂ • Capitalizarea băncilor româneşti rămâne confortabilă, de 14,2% în iunie, în scădere uşoară faţă de 2009 (14,7%) şi 2010 (15%), potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). „Nivelul de capitalizare se menţine mai scăzut în cazul băncilor mari, care înregistrau, în iunie, o solvabilitate de 13%, sub media sistemului, dar confortabil deasupra pragului prudenţial impus de banca centrală. Băncile medii şi mici beneficiază de o capitalizare superioară, de 18%”, arată banca centrală. Pentru prima dată în ultimii doi ani, o singură bancă a raportat un nivel al solvabilităţii mai mic de 10%, respectiv 9,3%, situat peste limita minimă de 8%, dar nu deţine decât 0,1% din activele totale ale sistemului bancar românesc. Pentru un plus de prudenţă, BNR a solicitat acţionarilor băncii în cauză să majoreze capitalul social, până la finele anului.

• S-AU ÎNCHIS 225 DE UNITĂŢI TERITORIALE • Potrivit raportului băncii centrale, instituţiile bancare din România şi-au restrâns reţeaua teritorială cu 225 de unităţi şi au concediat 1.145 de salariaţi, în primul semestru, pe fondul crizei economice, care a stimulat tendinţa băncilor de reducere a cheltuielilor. „Astfel, România continuă să se situeze sub media europeană, din perspectiva numărului de bănci la 100.000 de locuitori”, spun cei de la BNR.

• INJECŢII DE 400 MILIOANE LEI • Băncile cu capital austriac continuă să deţină cea mai mare cotă de piaţă (38,8%), fiind urmate de cele greceşti (15,5%). Totuşi, în rândul băncilor străine, grecii deţin cea mai mare cotă de capital (30%), fiind urmaţi de austrieci (21%) şi francezi (4,3%). BNR a remarcat însă un trend descrescător, în cazul băncilor cu capital grecesc, austriac şi francezi. Pe de altă parte, ponderea capitalului olandez în totalul capitalului străin a crescut semnificativ, în 2010, până la 15%, datorită suplimentărilor efectuate la înfiinţarea filialei GE Garanti Bank. „În semestrul I din 2011, zece bănci au consemnat noi injecţii de capital, în valoare totală de 400 milioane lei, pentru a îmbunătăţi rezistenţa la şocuri, în condiţiile în care capacitatea de a desfăşura o activitate profitabilă a fost subminată de deteriorarea calităţii creditelor din bilanţul băncilor”, conchid cei de la BNR, care apreciază că, în perioada următoare, bancherii vor fi nevoiţi să-şi ajusteze costurile, pentru a rămâne pe profit, „într-un mediu caracterizat de adâncirea competiţiei”.

Taguri articol


12