PERSPECTIVĂ STABILĂ. Creditele neperformante va atinge maximul, de 14 - 16% din soldul împrumuturilor, la finele anului, un nivel extrem de ridicat pentru Europa Centrală şi de Est, potrivit estimărilor agenţiei de evaluare financiară Fitch. În aprilie, creditele neperformante au ajuns la 13%, în creştere de la 11,9% în decembrie 2010. „Contracţia economiei a afectat negativ activele din sistemul bancar. În aceste condiţii, stabilizarea şi îmbunătăţirea calităţii activelor este principala provocare pentru băncile din România”, spun cei de la Fitch, care anticipează că intrarea în incapacitate de plată a Greciei sau a băncilor elene nu ar conduce la retrageri masive de capital din subsidiarele din Europa Centrală şi de Est. „Totuşi, astfel de riscuri nu pot fi respinse pe deplin”, notează Fitch, care dă ratingul D sistemului bancar românesc, cu perspectivă stabilă. România se află la acelaşi nivel cu Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia.
VALUTA DOMINĂ CREDITAREA. Potrivit agenţiei de rating, creditarea în România continuă să fie dominată de valută, 64% din împrumuturile de retail şi 60% din expunerea pe companii fiind în valută, la sfârşitul primului trimestru. Deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei, iar agenţia nu se aşteaptă la o schimbare a trendului. „Totuşi, în cazul unei deprecieri puternice, calitatea activelor ar fi pusă sub presiune semnificativă”, mai spun cei de la Fitch.
MĂSURILE BNR, APRECIATE. Creditarea firmelor a fost blocată de activitatea industrială slabă şi de evoluţia lentă a consumului, aminteşte agenţia de evaluare. Excepţie a făcut sectorul ipotecar, susţinut, de bine, de rău, de programul Prima Casă. „Banca Naţională a României a luat măsuri pentru a încuraja creditarea prin dobânda de politică monetară şi cerinţele referitoare la rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută. În aceste condiţii, ne aşteptăm la o creştere a creditării, excluzând inflaţia şi impactul cursului”, spun reprezentanţii agenţiei de rating.