„Vând Dodge Viper, motor de 8.300 cmc, 600 cai putere, 50.000 lei”. Aşa sună un anunţ de pe o bursă auto online. Evident, maşina nu este înmatriculată, această operaţiune revenindu-i „norocosului” cumpărător. Pentru cine a uitat deja, să reamintim faptul că taxa de poluare s-a triplat de la 1 ianuarie, într-o încercare disperată de a revitaliza piaţa auto şi de a face programul Rabla mai atractiv. Un calcul rapid arată că înmatricularea Viper-ului costă în jur de 20.000 lei. Cine supravieţuieşte şocului financiar trebuie să se pregătească pentru alte două - asigurarea şi combustibilul. Cu alte cuvinte, dacă nu eşti patronul unei benzinării, atunci eşti interesat probabil de maşinile ieftine şi, cel mai important, noi, care ajung şi la 5.000 euro, în cadrul programului Rabla. Şi cum nimeni nu prea mai are teancuri de cash în România, singura soluţie viabilă rămâne creditul bancar.
RATE DE LA 99 EURO. La Unicredit Ţiriac, spre exemplu, un credit auto în valută, de 6.250 euro, adică fix valoarea celei mai ieftine Dacia Logan, se traduce în rate lunare de 142 euro, timp de cinci ani. La CEC Bank, acelaşi credit duce la obligaţii lunare de 129,8 euro. Pentru cel mai ieftin Sandero, care costă în jur de 7.000 euro, fără tichete Rabla, un credit pe cinci ani ar avea o rată cuprinsă între 151,26 euro, la OTP Bank, şi 190,91 euro, la Piraeus Bank, potrivit informaţiilor gestionate de portalul vreaucredit.ro. Cine alege să ramburseze împrumutul în zece ani va plăti rate de 99 euro (CEC Bank) şi 114,9 euro (BRD). Dacă nu mai speraţi la şosele mai bune şi vreţi un jeep, dar nu vă permiteţi ceva serios, ca un Pajero sau un Land Cruiser, atunci puteţi face un credit de 13.000 euro, ca să sprijiniţi industria auto românească prin cumpărarea unui Duster. Cu aceiaşi bani v-aţi putea cumpăra însă şi Doge Viper-ul de care aminteam ceva mai sus. Peste cinci ani, după ce rambursaţi creditul, mai puteţi face încă unul, pentru a înmatricula maşina şi pentru a cumpăra benzină. În funcţie de banca aleasă, un credit de 13.000 euro presupune rate minime de 275 euro şi de cel mult 350 euro, pe cinci ani. Şi perioada maximă de creditare variază de la o bancă la alta - 5 ani la Banca Comercială Carpatica, 6 ani la Unicredit şi OTP, 7 ani la Garanti, Alpha şi Piraeus, respectiv 10 ani la BRD, Banca Transilvania şi CEC. Cea mai mare sumă acordată este de 75.000 euro, la Raiffeisen Bank.
PIAŢA AUTO VA CREŞTE CU 8%. Având în vedere că înmatricularea unei maşini second-hand este o acţiune falimentară şi sinucigaşă şi că accesul la credite este la fel de greu ca şi în anii trecuţi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici, estimează că vânzările auto SH vor scădea semnificativ, dar că piaţa auto va creşte, în total, cu 8%.