2014 va fi anul în care creditarea se va muta în mod notabil de la valută la lei, spun bancherii, care estimează şi o reducere a dobânzilor pe măsură ce relaxarea politicii monetare a BNR continuă. Ieftinirea nu va fi însă una spectaculoasă, întrucât România rămâne una dintre ţările comunitare cu cea mai mare rată a creditelor neperformante. Cum riscul e mare, costul său se va reflecta în dobânzi ceva mai mari decât ne-ar plăcea să vedem.
SĂ VINĂ VARA! Dobânzile la credite nu vor scădea semnificativ în perioada următoare, din cauza unui cost al riscului semnificativ, pe fondul unei rate ridicate a creditelor neperformante, consideră vicepreşedinte UniCredit Ţiriac Bank, Daniela Bodîrcă. „Nu trebuie să ne aşteptăm la scăderi spectaculoase, întrucât costul riscului în România este mare. Suntem totuşi una dintre ţările cu cea mai mare rată a creditelor neperformante din Europa, de peste 21%. Ba mai mult, riscul se va scumpi în primul trimestru din 2014, iar o temperare este posibilă abia la finele primelor şase luni“, explică Bodîrcă. Pe de altă parte, ea apreciază că perspectivele favorabile ale inflaţiei creează premise pentru o relaxare suplimentară a politicii monetare: „Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României să continue să micşoreze dobânda-cheie şi rezervele minime obligatorii. În acest context, o revenire a creditării este posibilă, ba chiar dinamica anuală ar putea fi pozitivă, în special dacă semestrul II va fi unul bun“. În plus, vicepreşedintele UniCredit vede o trecere graduală a sistemului bancar spre creditarea în lei, în detrimentul celei în valută: „Sunt mai mulţi factori pe care îi luăm în calcul. În primul rând, persoanele fizice nu vor să-şi mai asume riscul valutar, căci experienţa ultimilor ani le-a arătat ce se întâmplă cu ratele când leul o ia la vale. În al doilea rând, diferenţa dintre dobânzile la lei şi cele la euro s-a redus semnificativ şi astfel creditul în monedă naţională a devenit atractiv. În al treilea rând, bancherii au şi un stimul de la banca centrală, prin noile reglementări. Trecerea de la valută la lei este graduală, ca urmare a cererii din piaţă, abordării băncilor şi BNR“.
IEFTINIRE JUSTIFICATĂ Avansul creditului în lei este previzionat şi de preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu, care consideră că, pe termen lung, „este mai predictibil să utilizezi resurse interne“. „Vedem o creştere a creditului în monedă naţională şi chiar o aplatizare a dobânzii. Mă refer la un nivel de 5%, cât este referinţa BNR, plus un ROBOR mediu pe termen lung, la care se adaugă ceva, în funcţie de client, de riscuri“, spune Negriţoiu. Potrivit oficialului ING, o reducere a dobânzilor va fi justificată, în 2014, întrucât nivelul de dezvoltare economică şi competitivitatea României vor creşte.