PRIMA CASĂ, NEAFECTATĂ Veşti bune pentru românii care îşi luaseră deja gândul de la casă pe credit - noul regulament al Băncii Naţionale a României (BNR) nu va afecta creditele ipotecare şi imobiliare, au anunţat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), după încheierea discuţiilor cu cei de la BNR. „Sunt câteva anunţuri bune. Sigur, nu sunt definitive, dar se conturează clar că noul regulament nu afectează creditul pentru locuinţe. Deci, cumpărarea sau construirea şi renovarea de locuinţe se vor putea face în continuare conform condiţiilor existente. Inclusiv programul Prima Casă nu va fi afectat de regulament. Băncile sunt preocupate să menţină creditarea pentru persoanele fizice la un nivel rezonabil”, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea. El a precizat că singurele incertitudini au apărut în ceea ce priveşte veniturile unor categorii de populaţie.
NOILE REGULI, APLICATE DIN DECEMBRIE Noul regulament va fi aplicat cel mai probabil din decembrie, după ce vor fi parcurse toate etapele tehnice prevăzute în procedură. „Regulamentul trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al BNR, apoi publicat în Monitorul Oficial. De acolo, de obicei sunt 30 de zile până la intrarea în vigoare, după care băncile trebuie să meargă la banca centrală pentru autorizarea noilor norme”, a explicat Gheţea.
MĂSURI CA-N UE Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ieri că banca centrală nu urmăreşte eliminarea creditului în valută, ci „realizarea unui echilibru între finanţarea în lei şi cea în valută”, care să prevină „acumularea de riscuri”, în special pentru debitorii neprotejaţi de riscul valutar. „În momentul de faţă avem de-a face cu măsuri noi, care nu sunt luate izolat. Ele fac parte integrantă dintr-un demers la nivelul Uniunii Europene de a preveni o reluare a acordării majoritare de credite în valută. Nu dorim să apelăm la interdicţii, pentru că nu sunt neapărat utile, ci pot conduce la distorsiuni”, a spus Popa.
DOBÂNZILE TREBUIE SĂ MAI SCADĂ În ceea ce priveşte evoluţia costului creditelor, oficialul BNR a declarat că „s-a realizat o anumită reducere a dobânzilor la credite”, dar că „nu este dusă la capăt şi trebuie să continue”: „Ştim din experienţa altor ţări că multe bănci devin extrem de prudente şi acordă mai puţine credite. În acelaşi timp, pe partea de cerere nu se mai solicită la fel de multe împrumuturi din cauza recesiunii”. Viceguvernatorul a mai spus că marjele între dobânzile la active şi cele la pasive sunt foarte mari: „Parţial, există o explicaţie - în perioada în care activitatea scade, cursurile băncilor sunt mai mari şi, în acelaşi timp, nevoile de provizionare pentru creditele neperformante tind să crească şi pun presiune pe marjele respective”.