Creditul în franci elveţieni s-a scumpit cu peste 60%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În doar trei ani

Creditul în franci elveţieni s-a scumpit cu peste 60%

Economie 15 Ianuarie 2011 / 00:00 916 accesări

CREDITELE POT FI SCHIMBATE ÎN EURO Ratele la creditele în franci elveţieni au crescut cu peste 60% în ultimii trei ani, fapt care se reflectă în valoarea restanţelor, de peste 172 milioane euro în noiembrie 2010, sumă de şase ori mai mare decât în 2009, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În aceeaşi situaţie se află şi clienţii băncilor din Ungaria, ţară în care autoritatea de supraveghere a pieţei de capital i-a rugat pe bancheri să ajute clienţii să îşi schimbe creditele din franci elveţieni în euro. Modelul nu va fi urmat în mod necesar şi de Banca Naţională a României (BNR), a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. „Am subliniat cu insistenţă, uneori cu prea mari insistenţe, că împrumuturile în valute exotice sunt periculoase”, a precizat Vasilescu. Autoritatea maghiară a motivat decizia spunând că „schimbarea creditelor în euro va face ca ratele lunare să fie mai stabile şi previzibile”.

MONEDA ELVEŢIANĂ S-AR PUTEA DEPRECIA DUPĂ CRIZĂ. În 2007, cu un credit de 165.000 franci elveţieni se putea cumpăra un apartament de 100.000 euro. În prezent, clienţii care au rambursat 15.000 - 20.000 franci elveţieni mai au încă de plătit echivalentul a 120.000 euro (la cursul actual), în condiţiile în care valoarea locuinţelor s-a depreciat puternic, cu până la 50%. Bancherii spun însă că nu au nevoie de recomandarea băncii centrale pentru a îi ajuta pe clienţi să-şi schimbe creditele în altă valută. „Clienţii pot veni oricând să solicite refinanţarea creditului. Până acum nu am avut asemenea cazuri. Operaţiunea presupune costuri suplimentare şi va trebui să facem o reevaluare a garanţiilor, însă este posibil. În orice caz, vorbim de credite imobiliare, contractate pe termen lung. În următorii ani se pot schimba multe. Francul elveţian este o valută sigură, care se apreciază în perioadele dificile. Odată cu ieşirea din recesiune, sunt mari şanse să se deprecieze din nou şi să atingă valorile din 2007”, a declarat reprezentantul unei bănci locale de talie medie, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. În prezent, circa 12% dintre creditele acordate de băncile comerciale românilor sunt în franci elveţieni, dar cele mai mari restanţe, de peste 620 milioane euro, se înregistrează la creditele în lei.

ELVEŢIA VREA SĂ DEPRECIEZE FRANCUL. Aprecierea francului i-a speriat şi pe oficialii elveţieni, care au convocat o întâlnire cu partenerii economici şi sociali, tocmai pentru a discuta această problemă, care afectează exportatorii şi reprezintă un pericol real pentru piaţa muncii. În ultimul an, guvernul elveţian a încercat fără succes să deprecieze moneda naţională, care a înregistrat un avans de 15,06% în faţa euro. În aceste condiţii, produsele elveţiene au devenit mult prea scumpe, iar firmele au pierdut din competitivitate. O soluţie propusă de analişti ar fi tranzacţionarea francului în funcţie de euro, după exemplul coroanei daneze.



12