TRANSFERURI SECRETE. Închisoarea secretă CIA din România, deschisă după 2003, avea numele de cod Britelite. Aici a fost adus, la un moment dat, Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, relatează Associated Press. Patru dintre cei mai importanţi suspecţi de terorism capturaţi de SUA au fost mutaţi în secret la Guantanamo în 2003, cu ani înainte să se afle, după care au fost transferaţi din nou la închisori din străinătate, înainte ca justiţia americană să le ofere acces la avocaţi. Transferul a permis SUA să interogheze deţinuţi CIA în închisorile secrete timp de încă doi ani, fără să le permită să discute cu avocaţi sau cu reprezentanţi ai organizaţiilor pentru drepturile omului sau să îşi conteste detenţia în tribunalele americane. Dacă ar mai fi rămas la închisoarea Guantanamo timp de încă trei luni, ar fi avut aceste drepturi. \"A fost doar un joc alba neagra pentru a ascunde deţinuţii de tribunale\", a explicat Jonathan Hafetz, profesor de drept la Universitatea Seton Hall, care a reprezentat mai mulţi deţinuţi, dar şi pe Mohammad Munaf. Mutarea lor de la Guantanamo subliniază cât de îngrijorată era administraţia preşedintelui George W. Bush că instanţa supremă din SUA ar putea desecretiza programul de detenţie. De asemenea, arată cât de mult a insistat Guvernul SUA că teroriştii trebuie ţinuţi în afara sistemului judiciar american.
O MOŞTENIRE GREA. Ani mai târziu, moştenirea programului complică în continuare eforturile preşedintelui Barack Obama de a pune sub acuzare suspecţii de terorism aflaţi în spatele atacurilor din 11 septembrie 2001. Sosirea şi plecarea grăbită de la Guantanamo au fost deduse de AP pe baza înregistrărilor zborurilor şi a interviurilor cu actuali şi foşti oficiali americani şi surse apropiate programului de detenţie al CIA. În zorii zilei din 24 septembrie 2003, un Boeing 737, fără inscripţii, a aterizat la Guantanamo. Cel puţin patru membri al-Qaida importanţi se aflau la bord: Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi. Binalshibh şi al-Hawsawi au contribuit la planificarea atacurilor din 11 septembrie 2001. Al-Nashiri a pus la punct atentatul din 2000, vizând USS Cole. Zubaydah s-a ocupat cu actele de călătorie pentru membrii organizaţiei teroriste. Cei patru petrecuseră luni în închisorile din străinătate, unde au fost supuşi la unele dintre cele mai dure tehnici de interogare din istoria SUA.
Până la sfârşitul verii din 2003, CIA a ajuns la concluzia că bărbaţii au spus tot ce ştiau, dar avea nevoie de un loc unde să îi ţină, fără să mai desfăşoare interogatorii prelungite. În plus, sistemul de închisori CIA din străinătate era în schimbare. O închisoare din Thailanda, cunoscută drept Cat\'s Eye, fusese închisă în decembrie 2002, iar în toamna anului 2003, agenţia americană de informaţii se pregătea să închidă centrul de detenţie din Polonia şi să deschidă un altul în România. Jurnaliştii şi organizaţiile pentru drepturile omului începuseră să pună întrebări. Iar CIA trebuia să îşi mute deţinuţii. Baza navală americană de la Guantanamo, din Cuba, a părut o alegere bună. Bush alesese primii şase suspecţi de terorism care urmau să compară în faţa tribunalelor militare de acolo, iar o Curte de Apel federală decisese că deţinuţii nu pot folosi tribunalele din SUA pentru a-şi contesta detenţia. Iar CIA tocmai construiese o închisoarea nouă, Strawberry Fields, separată de penitenciarul principal de la Guantanamo. Spre deosebire de alte centre secrete din străinătate, la Strawberry Fields nu erau aplicate tehnici dure de interogare, acesta fiind pur şi simplu un loc unde figurile importante din spatele atentatelor din 11 septembrie 2001 erau deţinute până la proces. Însă, la scurt timp după sosirea celor patru terorişti la Guantanamo, situaţia a început să se schimbe. În noiembrie, Curtea Supremă a decis să se pronunţe asupra dreptului deţinuţilor de la Guantanamo de a sesiza tribunalele americane în legătură cu legalitatea detenţiei lor. Administraţia se temea că aceştia vor spune public la ce au fost supuşi în închisorile secrete. Aşa că, în 27 martie 2004, un avion Gulfstram IV a decolat de la Guantanamo. Până în 28 iunie, când Curtea Supremă a decis că deţinuţii trebuie să aibă acces la închisorile americane, Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh şi Mustafa al-Hawsawi se aflau deja în străinătate. Doi ani mai târziu, Washington Post a dezvăluit existenţa programului, Bush a golit centrele secrete de detenţie, iar 14 suspecţi de terorism au fost transferaţi la Guantanamo. Printre aceştia se numărau şi cei patru care mai fuseseră acolo, încheie AP.