Creierul bătrânilor merge lent din cauza prea multor informaţii acumulate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Explicaţie logică

Creierul bătrânilor merge lent din cauza prea multor informaţii acumulate

Monden 24 Ianuarie 2014 / 00:00 525 accesări

Creierul persoanelor în vârstă nu se deteriorează de-a lungul timpului din cauza îmbătrânirii, aşa cum se credea iniţial, ci funcţionează mai lent din cauza prea multor informaţii acumulate pe parcursul vieţii, se arată într-un studiu al cercetătorilor germani conduşi de Michael Ramscar. Echipa de cercetători de la Universitatea Tübingen, din Germania, s-a folosit de computere pentru a reproduce diferite stadii ale memoriei unui adult. Modelele create pentru computere au fost hrănite în fiecare zi cu o anumită cantitate de informaţii, la fel cum se întâmplă în cazul adulţilor tineri, dar, odată ce dispozitivele strângeau mai multă informaţie, performanţa lor reflecta performanţa persoanelor în vârstă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul persoanelor în vârstă, creierul nu se deteriorează de-a lungul timpului din cauza îmbătrânirii, aşa cum se credea iniţial, ci funcţionează mai lent din cauza cantităţii mari de informaţii care s-au acumulat.

Oamenii de ştiinţă au iniţiat acest studiu după ce au analizat un test lingvistic anterior, în care voluntarilor - persoane tinere şi în vârstă - li s-a cerut să-şi amintească anumite cuvinte care nu aveau nicio legătură între ele, cum ar fi „cravată“ şi „biscuit“. Rezultatele au favorizat persoanele tinere. Studiul anterior a sugerat că persoanele în vârstă au întâmpinat dificultăţi la acest test din cauza memoriei lor în declin. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tübingen au concluzionat că nu aceasta a fost cauza. Persoanele în vârstă trebuie să depună mai mult efort pentru a învăţa perechi de cuvinte care nu au legătură, deoarece, spre deosebire de tineri, ele ştiu foarte multe lucruri despre cuvintele care nu au legătură, a spus Harald Baayen, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu. Un sondaj realizat în 2013 a arătat că adulţii tineri sunt, de fapt, mai predispuşi la a avea tulburări de memorie decât persoanele în vârstă.

PEŞTE CONTRA ALZHEIMERULUI Consumul de peşte şi suplimente pe bază de ulei de peşte, cu conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, poate preveni instalarea maladiei Alzheimer, împiedicând reducerea dimensiunii creierului odată cu înaintarea în vârstă, au constatat cercetătorii americani. Pe lângă beneficiile asociate cu sănătatea creierului, oamenii de ştiinţă din SUA au descoperit că un nivel crescut de acizi graşi Omega 3, regăsiţi în peştele gras - hering, macrou, sardine, ton, somon -, dar şi în peştele alb, precum codul, poate prelungi viaţa cu până la doi ani. Pentru a preveni reducerea dimensiunii creierului, care este cauzată de înaintarea în vârstă şi de maladia Alzheimer, oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, precum şi administrarea de suplimente cu ulei de peşte o dată pe săptămână. La experimentul cercetătorilor americani de la Universitatea South Dakota, din Richmond, au participat 1.111 femei, cu vârsta de aproximativ 70 de ani, înscrise în studiul Women's Health Initiative Memory. Opt ani mai târziu, când femeile aveau 78 de ani, creierul acestora a fost scanat pentru a-i fi măsurat volumul. Creierele femeilor care prezentau niveluri ridicate de acizi Omega 3 în limfocite, inclusiv DHA, aveau un volum mai mare decât creierele celorlalte voluntare. Participantele la experiment cu un nivel dublu de acizi graşi (7,5%, faţă de 3,4%) aveau un volum al creierului cu 0,7% mai mare.

Taguri articol


12