Creierul dă mari bătăi de cap populaţiei UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bolile neurologice, tot mai răspândite

Creierul dă mari bătăi de cap populaţiei UE

Eveniment 07 Septembrie 2011 / 00:00 741 accesări

În ultima perioadă, specialiştii tot atrag atenţia asupra bolilor neurologice care pun stăpânire pe o mare parte a populaţiei. Creierul este afectat serios, stresul fiind, cel mai probabil, principalul inamic. De asemenea, nici alimentaţia necorespunzătoare nu trebuie uitată, aşa cum spun specialiştii. Oboseala cronică este şi ea incriminată. Toate acestea nu fac altceva decât să ducă la statistici tot mai sumbre. Peste o treime (38,2%) dintre locuitorii UE suferă de probleme sau boli neurologice, pornind de la insomnie şi ajungând la demenţă, potrivit unui studiu publicat de Colegiul European de Neuropsihofarmacologie (ECNP). Studiul, publicat în European Neuropsychopharmacology, acoperă 30 de ţări, cele din UE plus Elveţia, Islanda şi Norvegia, reprezentând 514 milioane de locuitori. El ia în considerare întreaga gamă de boli mintale şi neurologice la toate grupele de vârstă.

UN STUDIU PUBLICAT DE COLEGIUL EUROPEAN DE NEUROPSIHOFARMACOLOGIE ARATĂ CĂ 38,2% DIN POPULAŢIE SUFERĂ DE PROBLEME AFECTÂND CREIERUL

Cele mai frecvente boli sunt tulburările de anxietate (14%), insomnia (7%), depresia majoră (6,9%), tulburările somatoforme (când coincid cu simptome fizice şi psihologice) (6,3 %), dependenţa de alcool sau de droguri (4%), deficitul de atenţie cu hiperactivitate (5%) la tineri, demenţa (30%) pentru cei peste 85 de ani. Mai mult decât atât, „milioane de pacienţi suferă de boli neurologice cum ar fi ictusul apoplectic (apoplexia n.r.), traumatismele cerebrale, boala Parkinson şi scleroza multiplă”, potrivit comunicatului ECNP. Nu există nicio creştere a ratei globale de la sondajul precedent din 2005, cu excepţia demenţei, din cauza creşterii speranţei de viaţă. Nu în ultimul rând, ECNP remarcă în continuare că numai o treime din pacienţi primesc tratament şi că bolile creierului reprezintă 26,6% din maladii în aceste ţări europene. „O acţiune concertată prioritară este necesară la toate nivelurile, inclusiv o creştere substanţială a finanţării în domeniile cercetării fundamentale şi clinice ca cel al sănătăţii publice”, conchide studiul. ECNP, care îşi ţine în prezent congresul la Paris, este o asociaţie ştiinţifică paneuropeană fondată în 1987 pentru a promova cercetarea în neuroştiinţe.

Taguri articol


12