Cresc în spitale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărăcie! Din primele zile de viaţă

Cresc în spitale!

Eveniment 26 Mai 2011 / 00:00 706 accesări

Cadrele medicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa sunt din nou nevoite să joace şi rolul de „dădace”, în unitatea sanitară fiind copii părăsiţi, care nu mai au nicio afecţiune. Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, a declarat că, în prezent, sunt 20 de copii părăsiţi, pacienţi care sunt lăsaţi în spitale deşi nu mai suferă de nimic. „Îi aduc bolnavi şi nu mai vine nimeni să-i ia. Noi am tot făcut demersuri la reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar ştim că centrele lor de îngrijire sunt aglomerate oricum. Mai mult decât atât, nu avem acordul mamelor să-i dăm în grija centrelor”, mai spune dr. Grasa. El atrage atenţia că, astfel, SCJU înregistrează un consum nejustificat cu aceşti aşa-zişi pacienţi.

ADUŞI CU BOLI RESPIRATORII SAU PROBLEME DE CREŞTERE. Şeful Clinicii de Pediatrie a SCJU, conf.univ.dr. Cristina Mihai, a declarat că în evidenţa clinicii sunt zece copii care provin din familii sărace, cu mulţi copii. „Au fost aduşi pentru afecţiuni acute, infecţii respiratorii sau probleme de creştere şi dezvoltare, dar au fost lăsaţi în spital de familiile respective. Unii au fost luaţi acasă şi readuşi după o zi sau după câteva ore. Sunt toţi în evidenţa Protecţiei Copilului, li s-au întocmit dosare, s-au făcut anchete sociale la familiile respective şi, pentru cei care nu întrunesc condiţiile necesare creşterii copilului în familie, se fac demersuri pentru preluarea lor în familiile de tip „foster””, a explicat medicul şef. Tot potrivit conf. dr. Mihai, mulţi spun că nu au cu ce să-i crească, că nu au bani, că nu au să le dea de mâncare. Sunt şi părinţi care aduc cupluri de fraţi, la un an interval de vârstă unul faţă de celălalt şi spun că nu au cu cine să-i lase pentru că au servicii pe care nu le pot abandona şi nu le pot asigura traiul zilnic. Foarte mulţi sunt vizitaţi de familiile lor o perioadă de timp, după care sunt chiar luaţi acasă. „Probabil asta are legătură cu ridicarea alocaţiei de stat pentru copii, după care sunt readuşi cu diverse motive”, spune şeful clinicii.

SE INVOCĂ FAPTUL CĂ AU AVUT SCAUNE DIAREICE SAU CĂ AU VĂRSAT ORI AU AVUT FEBRĂ. DE CELE MAI MULTE ORI, ACESTE LUCRURI NU SUNT DECÂT INVENŢII ALE FAMILIILOR RESPECTIVE PENTRU A LĂSA COPIII ÎN SPITAL PERIOADE ÎNDELUNGATE, O LUNĂ, DOUĂ ŞI CHIAR MAI MULT

„Ne descurcăm foarte greu cu aceşti copii să le asigurăm un cadru adecvat, pentru că sunt copii de la câteva luni până la doi ani, care merg deja în picioare şi au alte necesităţi. Nu există personal suficient care să se ocupe de ei. Este foarte greu mai ales că în acest mod se ocupă paturi de spital, se consumă resurse care ar putea fi folosite pentru tratarea unor afecţiuni acute caracteristice acestui spital de urgenţă”, spune conf. univ. dr. Mihai. Spre deosebire de anii precedenţi, cifra „abandonului” nu este una mare, de exemplu, anul precedent fiind părăsiţi în spital 35 – 40 de copii.



12