Creşte intoleranţa faţă de romi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creşte intoleranţa faţă de romi

Externe 06 Octombrie 2011 / 00:00 460 accesări

Aproximativ 130 de romi de origine română au fost evacuaţi, ieri, dintr-o tabără ilegală situată la periferia oraşului Milano. Romii au fost evacuaţi din tabăra ilegală din zona Quinto Romano. Demolarea taberei a fost decisă la sesizarea companiei Milano - Serravalle, care administrează centura oraşului Milano. Compania susţine că romii rupseseră parapetul de pe marginea autostrăzii, unii copii chiar traversaseră şoseaua şi aruncaseră cu pietre spre vehiculele aflate în mers. În plus, fumul provenind din tabăra de romi afecta vizibilitatea şoferilor. Primăria din Milano le-a oferit romilor posibilitatea de a se muta în centre autorizate, dar, până acum, o singură familie a acceptat oferta. Restul romilor au denunţat demolarea celor 54 de barăci şi au părăsit tabăra spunând că vor rămâne pe străzi.

Proteste faţă de romi au avut loc în ultima vreme şi în oraşul Varnsdorf, aflat la graniţa dintre Cehia şi Germania. Protestele au vizat circa 60 de romi care trăiesc acolo în locuinţe sociale. Poliţia a intervenit să protejeze comunitatea, iar clădirea romilor este supravegheată de camere şi prezenţa poliţiei este permanentă. Guvernul din Praga a trimis câteva sute de poliţişti în regiune, pentru o perioadă neprecizată. „Romii să meagă la muncă!”, au scandat protestatarii. Pe de altă parte, romii afirmă că niciun angajator ceh nu este dispus să îi primească. Piaţa neagră este singura şansă de angajare pentru romi, a povestit un bărbat care îşi întreţine cei cinci copii din ajutoarele sociale. Protestatarii mai spun că afluxul romilor a făcut să crească nivelul infracţionalităţii în Varnsdorf, dar, potrivit poliţiei, nivelul a crescut cu doar 0,9% în ultimii cinci ani. Cercetările efectuate de radioul local nu au reuşit să găsească dovezi ale vreunei creşteri notabile a numărului romilor, acum de circa 500, în oraşul cu probleme economice şi cu 16.000 de locuitori. Însă, în condiţiile în care rata şomajului în districtul Decin este de peste 15%, organizatorul marşului, Lukas Kohout, a reuşit să strângă 350 de protestatari în Varnsdorf. Bărbatul de 28 de ani a intrat în atenţia publică în 2002, când s-a aflat că a călătorit în întreaga lume sub falsul pretext că este asistent al fostului ministru al Afacerilor Externe Jan Kavan, care atunci era preşedinte al Adunării Generale a ONU.

Premierul Petr Necas a vizitat Varnsdorf în luna septembrie, într-o încercare de a arăta că situaţia este sub control, dar Lukas Kohout afirmă că acesta ar trebui să fie fericit că nu a fost jefuit în timpul vizitei.

Taguri articol


12