Creştere alarmantă a numărului de cazuri de psoriazis!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incidenţă îngrijorătoare la Constanţa

Creştere alarmantă a numărului de cazuri de psoriazis!

Sănătate 19 Iunie 2012 / 00:00 1157 accesări

Incidenţa psoriazisului, atât în lume cât şi în ţara noastră - cifre care nu sunt deloc de neglijat - i-a determinat pe specialişti, dar şi pe unii bolnavi, să se implice serios în derularea unor activităţi de informare, de educare, dar să vină şi în sprijinul celor care au nevoie de ajutor. Şi cum asociaţiile de pacienţi sunt cele care înţeleg cel mai bine ce se întâmplă cu un bolnav cronic, care sunt nevoile sale, ele sunt şi cele care demarează campanii pentru bolnavii cu diferite afecţiuni. Psoriazisul este boala care acum se află în atenţia Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA). Cu sprijinul unei companii private medicale a fost demarată şi la Constanţa o campanie de presă. După Bucureşti, în această lună vor avea loc acţiuni de informare şi educare şi în judeţele Braşov, Cluj, Craiova, Timişoara, Iaşi, inclusiv Constanţa. De ieri, timp de două săptămâni, la Constanţa, toţi cei interesaţi se pot programa la numărul de telefon - gratuit - 0 800 410 008 (în toate reţetele). Un medic specialist va acorda consultaţii de specialitate, va prescrie un tratament, iar ca urmare a unei colaborări cu două farmacii, care vor fi făcute cunoscute de către medic, la consult, pacienţii vor beneficia de o reducere între 7 şi 11%, pe lângă compensarea de 50% de care beneficiau oricum la o reţetă medicală. Pacienţii cu psoriazis trebuie să se grăbească întrucât oferta celor două farmacii este valabilă până pe 12 iulie, potrivit APAA.

HIATUS TERAPEUTIC Şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Gheorghe Nicola, prezent la demararea campaniei de presă de la Constanţa, recunoaşte că în ceea ce priveşte administrarea terapiilor există un hiatus, dar se fac eforturi pentru ca pacienţii să nu mai aibă probleme şi să aibă o continuitate în ceea ce priveşte administrarea medicamentelor. Cât priveşte incidenţa, el spune că este una crescută, între 2,5 şi 2,8% din populaţie, o cifră foarte mare, aşa cum apreciază doctorul. „Asta înseamnă că trei pacienţi din o sută au psoriazias”, adaugă medicul şef. El explică incidenţa mare ca urmare a faptului că raportările medicilor de la Constanţa sunt făcute corect şi în timp.

NICI ÎN ŢARĂ ŞI NICI LA NIVEL EUROPEAN NU EXISTĂ STATISTICI CLARE ÎN ACEST DOMENIU, PSORIAZISUL NEFIIND PRIORITAR ÎN PROGRAMELE DE SĂNĂTATE

PSORIAZISUL NETRATAT DUCE LA DECLANŞAREA ARTRITEI PSORIAZICE! Potrivit specialiştilor, psoriazisul netratat duce la declanşarea artritei psoriazice. Aşa se face că medicii, alături de APAA, caută soluţii pentru ca pacienţii să înţeleagă că un control din timp este în avantajul lor, iar automedicaţia, la spusele unora, poate fi o greşeală uriaşă care agravează boala. „Prin tratamentele care sunt aplicate, fie ele topice (locale), fie prin fototerapie (lumina UV), fie sistemice (administrat pe cale orală sau injectabil) - pentru formele severe de boală - se caută asigurarea unei calităţi cât mai bune a vieţii. Sunt anumiţi indicatori de care ţinem cont pentru binele bolnavului”, a declarat dr. Nicola.

INFORMAŢII DIN BROŞURI Şi pentru ca primele semne de boală să fie cunoscute de toată lumea, APAA a tipărit o serie de broşuri informative, toate cu avizul consilierilor medicali şi al altor profesionişti în domeniu. Potrivit preşedintelui APAA, Rozalina Lăpădatu, broşurile cu informaţii utile vor fi împărţite în cât mai multe localităţi. De asemenea, toţi cei care vor cât mai multe informaţii, dar doresc să se înscrie şi în APAA pot accesa site-ul www.apaa.ro. „Suntem o asociaţie tânără dar care dorim să venim în ajutorul cât mai multor persoane afectate de bolile autoimune, recent, în urma studiilor, şi psoriazisul intrând în categoria acestor boli”, a declarat preşedintele APAA, aflat la Constanţa.

DESPRE PSORIAZIS Psoriazisul se manifestă prin apariţia unor pete roşii, cu margini bine delimitate şi acoperite de coji alb-sidefii, în unele cazuri, în zonele respective se produc mâncărimi. Debutul bolii poate să fie discret şi limitat, fiind uneori localizat pe pielea din zona articulaţiilor: coate, genunchi sau scalp, în zone ascunse de păr. Psoriazisul care afectează doar pielea capului poate fi confundat relativ uşor cu mătreaţa. Boala poate să evolueze iar zona afectată să crească, putând acoperi în unele cazuri toată suprafaţa corpului. Gradul de severitate al psoriazisului poate fi considerat crescut în cazurile la care suprafaţa afectată este mică dar plasată pe zone cu importanţă funcţională mare: palme, plante, faţă. Este bine de ştiut că psoriazisul se poate declanşa la orice vârstă, chiar în primele luni de viaţă, dar sunt observate două perioade principale de apariţie: între 20 şi 30 de ani şi după 40 de ani. Cât priveşte cauzele, acestea sunt multiple: genetice, imunologice, de mediu şi psihologice. S-a observat o predispoziţie genetică şi se estimează că peste 70% dintre pacienţii copii prezintă o istorie a acestei boli în familie. Nu există însă o genă specifică psoriazisului, spun specialiştii, ci un număr de caracteristici genetice care creează predispoziţie către declanşarea bolii. Specialiştii afirmă că sistemul imunitar este responsabil de declanşarea bolii. Sunt incriminaţi factorii de mediu, externi, interni, dar şi consumul excesiv de alcool şi fumatul, atrage atenţia dr. Nicola.

Taguri articol


12