BAIA DE OPTIMISM. România are şanse să continue şi în 2012 creşterea economică pozitivă, ba chiar să o accelereze, susţine şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks. „Continuarea reformelor, împreună cu îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor structurale şi cu planuri de investiţii solide pot duce la o evoluţie pozitivă a PIB-ului”, a subliniat Franks sâmbătă, la finele întâlnirii cu premierul Emil Boc. Trecând peste depănarea de amintiri din vremea recesiunii, oficialul FMI a declarat că România poate avea creştere sustenabilă, fără a dezechilibra economia, pentru că se află acum „într-o poziţie mult mai bună decât acum trei ani”. Premierul n-a ratat şansa de a se bălăci în optimismul delegaţiei FMI, revenind la ideea că Executivul va fi prudent şi non-populist, mizând pe investiţii şi locuri de muncă. Evident, n-ar mai fi fost Boc dacă n-ar fi spus ceva şi de creşterea economică şi dacă nu s-ar fi lăudat un pic cu faptul că am ţinut piept crizei şi că „nostra arma” a fost chiar poporul (?!?), care a înţeles că măsurile dure de austeritate au fost luate pe sistemul „vă rănim pentru că vă iubim” şi nicidecum din cauza incompetenţei guvernamentale. „Creşterea economică ar trebui să facă simţită îmbunătăţirea vieţii oamenilor în 2012”, a conchis Boc, căruia i-au dat apă la moare chiar oficialii Băncii Mondiale (BM) - „Este cel mai reuşit acord pe care l-am avut cu România. Au mai fost acorduri şi în anii ’90, dar de fiecare dată au fost întrerupte”, a amintit şeful delegaţiei BM, Peter Harrod. Şi pe bună dreptate. Guvernul actual, atât de docil şi de uşor de dresat, care a făcut tot ce-a zis FMI, a avut grijă ca acordul curent să fie demn de Cartea Recordurilor.
LA MÂNA GUVERNULUI. După întâlnirea cu premierul, delegaţia FMI a mers, ieri, şi la preşedintele Traian Băsescu. Aici, oficialii Fondului au aflat că unii politicieni au început deja campania, folosindu-se de acordul de stand-by ca de un grătar electoral. Este vorba de anunţurile forţate referitoare la majorarea salariilor bugetarilor încă din luna octombrie. Băsescu le-a promis creditorilor că România şi-a învăţat lecţia şi că nu va mai repeta (prea curând) greşelile din trecut. Şi preşedintele ne-a cerut îndurare: „Problema este dacă oamenii vor suporta acţiunile şi sper că românii au înţeles că este un moment vital”. La rândul lor, cei de la BM au afirmat că „există dovezi că România are o economie bine condusă, în comparaţie cu alte ţări”. „Noul acord este preventiv, aşa că trebuie să vă finanţaţi din piaţă. Propria judecată este cea mai importantă, ceea ce e un lucru bun”, a spus reprezentantul BM, Istvan Szekely. Chiar aşa? Să fie un lucru bun faptul că suntem la mâna creierelor luminate din Guvern?
FOCUS PE ARIERATE. Ce urmează - reducerea pierderilor întreprinderilor de stat, până la finele anului. Este o prioritate, amintită şi de Băsescu. „Problema acestor întreprinderi pentru bugetul naţional este deficitul şi nu vom reuşi să creştem competitivitatea până când aceste întreprinderi nu vor fi modernizate şi ajustate pentru a genera profit, nu pierderi şi arierate”, a declarat preşedintele. Adică, alte măsuri de austeritate, dar, deh, trăim bine!