Creşterea dozei zilnice de cafea reduce riscul apariţiei cirozei hepatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creşterea dozei zilnice de cafea reduce riscul apariţiei cirozei hepatice

Lifestyle 21 Februarie 2016 / 17:13 606 accesări

Creşterea dozei zilnice de cafea contribuie la reducerea probabilităţii apariţiei cirozei hepatice asociate consumului de alcool, arată studii citate de „Jurnalul pentru Farmacologie Alimentară şi Terapeutică“, informează CNN. Două ceşti de cafea în plus pe zi ar putea reduce cu 44% riscul îmbolnăvirii ficatului, conform cercetătorilor care au evaluat concluziile a nouă studii la care au participat peste 430.000 de persoane. Durata studiilor diferă, dar cel mai lung a fost efectuat pe o perioadă de 20 de ani. În 8 studii, cercetătorii au descoperit că o creştere a consumului de cafea cu două ceşti pe zi este asociată, statistic, cu o scădere semnificativă a riscului cirozei hepatice.

Doctorul Oliver Kennedy, coordonatorul cercetării efectuate la universitatea britanică Southampton, a declarat că rezultatele celor nouă studii au fost coroborate pentru a se stabili o relaţie de cauzalitate mai exactă între consumul de cafea şi scăderea riscului apariţiei cirozei hepatice. Specialiştii au ajuns la concluzia că „riscul apariţiei cirozei hepatice scade pe măsură ce creşte consumul de cafea. Spre exemplu, comparativ cu lipsa consumului de cafea, o ceaşcă pe zi este asociată cu o diminuare cu 22% a riscului cirozei, în timp ce 4 ceşti pe zi ar avea ca efect scăderea cu 65% a probabilităţii apariţiei acestei afecţiuni hepatice”, explică dr. Oliver Kennedy. Cu toate acestea, oricât de benefice ar fi efectele, cafeaua nu poate contracara în totalitate efectele dăunătoare ale consumului excesiv de alcool, atrage atenţia dr. Oliver Kennedy.

Taguri articol


12