Creşterea în greutate este contagioasă, afirmă autorul unor cărţi despre comportamentul alimentar, care spune că oamenii au tendinţa să nu mai ţină cont de cantitatea de alimente pe care le consumă atunci când se află în compania unor persoane plăcute. Brian Wansink, autorul a peste 100 de articole şi cărţi despre alimentaţie, afirmă în cartea intitulată ”Mindless Eatin / Alimentaţia neglijentă: De ce mâncăm mai mult decât gândim” că greutatea poate fi moştenită însă poate fi şi contagioasă. Conform autorului, se pare că atunci când ne aflăm în compania unor oameni cu care ne face plăcere să petrecem timpul, avem tendinţa să imităm viteza cu care mănâncă şi cantitatea de mâncare pe care aceştia o consumă.
Şi un nou studiu publicat peste ocean sugerează că obezitatea se extinde social, din cauză că prietenii împart aceleaşi medii şi desfăşoară împreună activităţi care pot contribui la creşterea în greutate. Astfel, comportamentele sociale comune, cum ar fi mâncatul la restaurant, pot juca un rol important în creşterea în greutate. Cercetătorii au studiat 101 femei şi 812 prieteni şi membri ai famillilor acestora, femei şi bărbaţi şi au calculat indicele masei corporale pentru toate persoanele incluse în studiu. Rezultatele studiului au arătat că femeile studiate sunt mai predispuse la obezitate dacă prietenii apropiaţi sunt obezi, ceea ce dovedeşte că obezitatea se extinde în mediile sociale. Totuşi, deşi prietenii au tendinţa să aibă indici ai masei corporale similari, părerile legate de dimensiunea corpului diferă, ceea ce demonstrează că încercarea de schimbare a ideilor pe care oamenii le au despre siluetă nu este eficientă. În schimb, ar trebui făcute eforturi pentru promovarea unor medii încojurătoare sănătoase şi pentru creşterea accesului la alimente sănătoase. Cercetătorii americani dau şi câteva sfaturi pentru diminuarea efectului social pe care îl are creşterea în greutate: încercaţi să menţineţi ritmul cu persoana care mănâncă cel mai încet, decideţi cât veţi mânca înainte de masa propriu-zisă şi lăsaţi întotdeauna puţină mâncare în farfurie, ca şi cum aţi continua să mâncaţi.